Over het festival

14 t/m 17  januari 2021:  Limburg Film Festival

Van 14 tot en met 17 januari 2021 vindt in Venlo alweer de vijfde editie van het Limburg Film Festival (LFF) plaats. Een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur zichtbaar maakt.

Ook dit jaar duurt het programma weer 4 dagen vanaf het openingsprogramma op de donderdagavond t/m de afsluiting op de zondag.

Limburg heeft een rijke filmcultuur. Het waren in de eerste jaren van de vorige eeuw vooral documentaires en reportages die de aandacht trokken. Na de tweede wereldoorlog veranderde dat snel en werden er ook speelfilms gemaakt. De Hoensbroekse filmer Henk van der Linden was daarvoor verantwoordelijk. Hij creëerde een soort Hollywood in het heuvelland en maakte tot in de jaren tachtig tientallen speelfilms. Eind jaren zeventig kreeg hij gezelschap van twee jonge Limburgse filmers, Guido Pieters en Ben Verbong. Die namen nadrukkelijk en succesvol het stokje over. Mike van Diem en Marleen Gorris deden daar in de jaren tachtig nog een schepje bovenop door elk een Oscar te winnen. Ook het aantal Gouden Kalf winnaars met Limburgse roots steeg door de jaren heen  enorm. Pieter Kuijpers, Hans Heijnen, Rob Lücker, Remy van Heugten, Michiel ten Horn, Jim Taihuttu, Boris Pavel Conen, Theu Boermans en Joost Seelen wisten met spraakmakende films nationale en internationale faam te vergaren. En het blijft maar doorgaan. Afgelopen jaren hadden Rob Hodzelmans en Ruud Lenssen heel veel succes met hun films. Geen geringe oogst dachten wij. Mede door de versterking van de Limburgse film-infrastructuur en het ontstaan van initiatieven als CineSud, het Limburgs Filmfonds, Cinelova en het LFF staat de Limburgse filmsector in bloei. Dit zijn allemaal voorwaarden om een sterke nieuwe lichting van aanstormende talenten kansen te bieden. Het LFF wil met dit jaarlijkse filmfestival daaraan graag een steentje bijdragen.

In de notitie ‘Film in Limburg’ die in 2015 door het werkveld werd gepresenteerd aan de Provincie Limburg was de komst van een Limburgs Filmfestival reeds een speerpunt. In overleg met diverse betrokken spelers uit de Limburgse infrastructuur voor film, zoals Het Huis voor de Kunsten, CineSud en L1 Werd in januari 2017 de eerste editie van het Limburg Film Festival als een pilot georganiseerd. De resultaten en de reacties die ontvangen werden na deze eerste editie waren van dien aard, dat voortzetting van dit idee een vanzelfsprekend besluit werd.

Filmtheater De Nieuwe Scene (Venlo)

Het Film Festival Limburg is een initiatief geweest van Filmtheater De Nieuwe Scene te Venlo. Het Filmtheater staat bekend om het draaien van kwaliteitsfilms en het ondersteunen van (regionaal) talent en zal als festivalhart fungeren.

Limburgs Museum

Voor de derde maal sluit het Limburgs Museum aan bij ons festival. Een logische keuze, want over de bakermat van de Limburgse filmcultuur is heel veel terug te vinden in hun collecties. Met de museumprogrammering wordt het bijzondere van de Limburgse filmcultuur vanuit de geschiedenis benaderd. Dit jaar staat de periode van oorlog, bevrijding en wederopbouw van onze provincie centraal. Kijk hier voor de bijzondere muzikale filmvoorstelling in het museum.

Cinesud

CineSud is hét filmplatform van Limburg. Deze regio is een fantastische filmlocatie en er is veel talent aanwezig. We helpen dat talent verder te ontwikkelen, we brengen makers en publiek samen en we organiseren voortdurend evenementen, voor filmtalent én voor filmliefhebbers. Het is belangrijk dat alle facetten, alle disciplines en makers en publiek samenkomen en proeven van alle mogelijkheden die deze regio biedt. En dat is precies waar CineSud zich voor inzet, dag in dag uit. We participeren dan ook graag als actieve partner in het Limburg Film Festival, ook omdat we samenwerking en krachtenbundeling centraal stellen. Filmtheater De Nieuwe Scène is een waardevolle partner voor de Limburgse filmwereld.

Tickets

De Nieuwe Scene
Tickets voor het LFF zijn te koop aan de kassa van Filmtheater De Nieuwe Scene of online.

Een filmticket kost € 9,- Leden van CineSud en Filmpashouders van Filmtheater De Nieuwe Scene betalen slechts € 7,-.

De prijsuitreiking op zondag 13 januari is gratis toegankelijk, reserveren is wel noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen. Voor de genomineerden zijn reeds plaatsen gereserveerd.

LFF Filmpas

Dit jaar is het mogelijk om een LFF Filmpas te kopen voor € 45,-, waarmee je gratis toegang krijgt tot alle films in Filmtheater De Nieuwe Scène, City Cinema en voormalig Museum Van Bommel Van Dam gedurende het Limburg Film Festival.
(Met deze Filmpas dien je je voorafgaand aan de films die je wilt bezoeken te melden aan de kassa, zodat je daar je gratis entreebewijs ontvangt)
De Filmpas LFF 2020 is vanaf 2 januari enkel te koop aan de kassa van Filmtheater De Nieuwe Scene, Nieuwstraat 13 te Venlo. Zie reguliere openingstijden.

Limburgs Museum

Tickets voor de voorstellingen in het Limburgs Museum zijn tijdens het festival te koop aan de kassa van het Limburgs Museum of online.

City Cinema

Tickets voor de voorstellingen bij City Cinema zijn te koop aan de kassa van City Cinema en via www.citycinema.nl.

 

We zien jullie graag op de vierde editie van het Limburg Film Festival!

Prijsuitreiking

Het Limburg Film Festival is een competitief festival. Op zondagmiddag worden de prijzen uitgereikt, tevens de afsluiting van het festival. De volgende prijzen zijn te winnen:

* Beste Speelfilm Kort (korter dan 40 minuten).
* Beste Documentaire Kort (korter dan 40 minuten).
* Beste Documentaire Lang (langer dan 40 minuten).

* Aanmoedigingsprijs Beste Jonge Limburgse Maker
* Eventuele bijzondere prijzen


Meer over de prijsuitreiking

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.