Alle films spelen zich af in Limburg, de makers of acteurs zijn Limburgs, of ze gaan over Limburgse thema’s als carnaval. De organisatie van het LFF moest een selectie maken uit 70 inzendingen, een record.

Candy Jacobs

De openingsfilms van het festival zijn ‘Het kruis van Tegelen’ van Hans Heijnen en ‘Candy: A Skater’s Mind’ van Ruud Lenssen uit Horst. Lenssen volgt de verrichtingen van skateboarder Candy Jacobs uit Tegelen in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo. Haar droom op een Olympische medaille valt in duigen als ze eenmaal aangekomen in Tokyo positief test op corona.

Videodagboek

Jacobs zit noodgedwongen 10 dagen in een quarantainehotel in Tokyo. “Skaters zijn gewend om filmpjes van zichzelf te maken. In een videodagboek zien we de pieken en dalen. Ze is alleen met haar camera. Dat maakt het super intiem, eerlijk en ontwapend”, aldus Lenssen. De documentairemaker maakte eerder onder meer het bekroonde Wei (2019), een portret van zijn dementerende vader.

Het kruis van Tegelen

Filmmaker Hans Heijnen uit Sittard volgde voor ‘Het kruis van Tegelen’ een aantal deelnemers van de Passiespelen, een spektakelstuk over het lijden van Christus dat iedere vijf jaar wordt opgevoerd in Tegelen. Die traditie gaat terug tot 1931. Heijnen focust zich niet alleen op de deelnemers, maar ook op het ‘gedoe’ bij het theaterstuk: “De strijd tussen een groep die de passiespelen zo authentiek mogelijk wil vertolken en de andere stroming die gaat voor de vernieuwing.” Heijnen maakte eerder veelbesproken documentaires als De Gert en Hermien Story en Bewakers van Bemelen.

Limburgse Filmmaand bij L1

Het Limburg Film Festival is van 21 t/m 24 april in Venlo. Het is de zesde keer dat het wordt gehouden. Het volledige programma en de genomineerde films vind je hier. Ook L1 besteedt de hele maand april veel aandacht aan Limburgse films en het LFF, tijdens de Limburgse Filmmaand.

(Bron: 1Limburg)