Films 2024

Hier vind je het complete filmoverzicht van het Limburg Film Festival, lente editie 2024.

Valkenburg in de Geul

Regisseur: Hans Heijnen
Speelduur: 2 uur 18 minuten
Soort: Non-fictie

Langnaar zijn geboortestreek en onderzoekt de diepe sporen die de ramp in de Valkenburgse gemeenschap heeft achtergelaten. In juli 2021 trad de Geul na hevige regenval buiten haar oevers. Limburger Hans Heijnen gaat een jaar later in Valkenburg kijken hoe de gemeenschap ervoor staat. Zijn documentaire maakt pijnlijk duidelijk hoe diep de ramp in individuele levens heeft ingegrepen – in materieel, maar zeker ook in psychologisch opzicht.

Gedraag Ow

Regisseur: Sten Hoeijmakers & Ruud Lenssen
Speelduur: 49 minuten
Soort: Non-fictie Lang

Hoe ga je om met de dood van je beste vriend door zinloos geweld?
De documentaire gaat over een vriendengroep uit Horst aan de Maas (Limburg), het verhaal speelt zich daarom volledig af in Limburg en de makers zijn een collectief uit Horst aan de Maas (Limburg). Sten Hoeijmakers (Lottum), Dirk Jeurissen (Horst), Roy Gubbels (Lottum), Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst).

Oma Kroket

Regisseur: Cas van Kasteren
Speelduur: 14 minuten
Soort: Non-fictie Kort

We volgen Miel en Joep op 31 december 2023, waar het echtpaar zich voorbereid op het nieuwe jaar. Een moment waar een nieuwe stap in de toekomst wordt gezet en herinneringen uit het verleden terug keren als geesten.

De Tijd van Dichtbij

Regisseur: John Rouvroye
Speelduur: 23 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Documentairemaker John Rouvroye maakte af en toe opnames van zijn moeder in de laatste fase van haar leven. Op basis van deze beelden formuleert hij na haar dood een pleidooi voor het belang van nabijheid.

Anduzeblauw

Regisseur: Pim Hegeman
Speelduur: 31 minuten
Soort: Fictie Kort

Wie zich laat leiden door prestatiedruk onthoudt zichzelf van geluk.

Hij is mijn broer

Regisseur: Dennis Velders
Speelduur: 21 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Filmmaker Dennis maakt zich al jaren zorgen over zijn jongere broertje Stan. Hun bewogen verleden heeft bij Stan geleid tot depressie en een angststoornis. Door elkaar te filmen proberen de broers trauma’s uit het verleden onder ogen te zien en groeien ze nader tot elkaar.

LifeLine

Regisseur: Emma-Rose Thompson & Maxim van den Broeke
Speelduur: 15 minuten
Soort: Fictie Kort

Lily doet haar uiterste best om aan de onrealistische verwachtingen van de wereld (lees: van Mama) rondom het zijn van een “echte” volwassene te voldoen. Maar, wanneer ze op heterdaad wordt betrapt terwijl ze stiekem een abortus ondergaat, moet Lily  leren (en Mama dus ook) dat een volwassene zijn, zeker een “perfecte”, niet iets is wat je alleen kan doen.

Modern Miense

Regisseur: Joeri Ritzen
Speelduur: 13 minuten
Soort: Fictie Kort

De Limburgse duivenmelker Bear uit 1900 wacht s’ ochtends op zijn wedstrijd duif die terug komt uit Orleans. De duif verschijnt maar wilt het hok niet inkomen hij vliegt weg en verdwijnt het bos in.  Bear gaat achter de duif aan maar wanneer hij het bos uit komt is hij terecht gekomen in 2024. Hij ziet daar hoe zijn dorp maar ook het land in de laatste 100 jaar veranderd zijn.

Sprekende Stenen

Regisseur: Suzanne van Leendert
Speelduur: 46 minuten
Soort: Non-fictie Lang

Sprekende Stenen toont de straatpoëzie van Utrecht door de ogen van bewoners. Persoonlijke verhalen wisselen elkaar af in een poëtische ontdekkingsreis door de stad waar je op bijna iedere straathoek verrast kunt worden door een gedicht.

Esper

Regisseur: Tim Klooster & Leon de Wit
Speelduur: 11 minuten
Soort: Fictie Kort

Een Esper probeert nieuwe connecties te maken, maar wat hij zich niet realiseert is dat wanneer hij wilt communiceren hier meer bij komt kijken dan alleen zijn gave.

The Group

Regisseur: Larissa Zeeuwe
Speelduur: 16 minuten
Soort: Fictie Kort

Jamie en haar vrienden proberen tot rust te komen in een afgelegen huisje, maar Jamie heeft al snel door dat niet alles is zoals het lijkt.

Het wonder van Oirsbeek

Regisseur: Kees-Jan Mulder & Jaap van Heusden
Speelduur: 30 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Waarom huilen er al jaren Mariabeelden in de huiskamer van een Limburgs echtpaar.

HAND in HAND

Regisseur: Pepijn Ummenthun
Speelduur: 19 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Hand in Hand – Leven met een erfelijke zenuwaandoening.
”Hand in Hand” is een intieme documentaire die het leven van Thijs en Joëlle Maessen belicht, een vader en dochter die samen worstelen met de erfelijke ziekte Neuralgische Amyotrofie (NA). De film biedt een aangrijpend inzicht in hun dagelijks leven, waarbij de kijker getuige is van zowel de individuele als de gedeelde uitdagingen waarmee de hoofdpersonen worden geconfronteerd.

Van Schin op Geul tot … weet ik veul?

Regisseur: Joris Souren
Speelduur: 34 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Logline
Een persoonlijk gekleurde kijk op een grensoverschrijdend riviertje in de Euregio.
VSOGTWIV toont in vogelvlucht De Geul van de bron tot de monding.
De filmmaker en de geportretteerden vertellen over de betekenis van het riviertje in hun leven. Die ervaringen worden aangevuld met beelden van wat je zoal kunt doen èn aantreffen als je dóór, of zo dicht mogelijk langs de oevers loopt van dit grensoverschrijdende, Euregionale natuurverschijnsel.. wachtwoord link: (geen wachtwoord, n.b. de film is niet openbaar te zien op youtube, enkel via de link)

Liefde in Procedure

Regisseur: Laura Huygen en Moos Pozzo
Speelduur: 22 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Fams en Kelly werden vier jaar geleden verliefd, toen Kelly als vrijwilliger werkte op het azc waar Fams woonde. Het Nederlands-Gambiaanse stel bouwen sindsdien aan hun relatie, tegen de achtergrond van de asielprocedure van Fams in Nederland. Hoe gaan ze om met de onzekerheid en het eindeloze wachten op de uitslag van de procedure? En welke invloed heeft dit op hun relatie? In deze documentaire delen Fams en Kelly hun verhaal aan de hand van een videodagboek en audiofragmenten, in combinatie met materiaal gefilmd door onze crew.

De mooiste tijd van je leven

Regisseur: Danae Grannetia
Speelduur: 18 minuten
Soort: Fictie Kort

Dwalend door het turbulente studentenleven wordt de 20-jarige Mees onverwachts geconfronteerd met zijn relatie met zichzelf.

De Vloek van Kamp Nachtrust

Regisseur: Matthijs van Esveld
Speelduur: 22
minuten
Soort: Fictie Kort

Wanneer de 8-jarige Hannah tegen haar zin in op een zomerkamp wordt gezet en geconfronteerd wordt met een spannend kampvuurverhaal, sluipt ze de nacht in om haar angsten te overwinnen.

Dan Blijft Het altijd Zo

Regisseur: Kim Lee Wong samen met jongeren en team van coaches.
Speelduur: 27 minuten
Soort: Fictie Kort

De zoekende tiener Rafaël woont niet meer thuis en heeft wat handeltjes.  Als hij mentaal begint over te koken zoekt hij hulp en dan dringt tot hem door waar de onrust vandaan komt en welke stappen hij moet ondernemen om ervan af te komen.

Jan’s Kerk

Regisseur: Sander Spreeuwenberg
Speelduur: 27
minuten
Soort: Non-fictie Kort

Jan Jeucken is geobsedeerd door vleermuizen. Zijn ‘vleermuizen familie’ woont in
de Sint-Matthiaskerk in Castenray. De zolder biedt al tientallen jaren onderdak aan
een grote (de grootste?) kraamgroep laatvliegers van Nederland. Nu de kerk te
koop staat, maakt hun beschermheer Jan Jeucken zich grote zorgen.

Ton van Reen, verhalenverteller

Regisseur: Bart Coenders
Speelduur: 51 minuten
Soort: Non-fictie Lang

De proza van deze 82-jarige Ton van Reen is grotendeels gebaseerd op pijnlijke religieuze herinneringen. Deze documentaire toont hoe een diepe religieuze wond het pijnlijke fundament werd van het succes van deze markante Limburgse schrijver.

Kunst en Baby

Regisseur: Michiel Ubels
Speelduur: 16 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Het is een intens jaar voor kunstenaars Krista en Michiel. Ze vieren het 10e jaar van hun relatie en hoewel ze als makers totaal anders zijn (Krista’s kleurrijke sculpturen tegenover Michiels confronterende films), werken ze vanaf de start al vaak samen als kunstenaarsduo. 3 maanden geleden is hier een derde partner in crime bijgekomen: hun zoontje Raaf. De kersverse ouders en hun baby’tje zijn geselecteerd om samen met 13 andere kunstenaars deel te nemen aan een week durende residentie met expositie in een klooster in Tegelen. KUNST EN BABY is een korte experimentele documentaire over deze merkwaardige week.

Vechtscene

Regisseur: Angel van Cuijlenborg
Speelduur: 14 minuten
Soort: Fictie Kort

Het is 1975 en de jonge, ambitieuze scenarioschrijver Jacky krijgt zijn eerste grote opdracht: hij moet een vechtscène schrijven voor het populairste Nederlandse tv-programma van Nederland genaamd: “Jody & Joe”.
Deze kans is zijn ticket naar roem, maar Jacky ontdekt al snel dat het schrijven van een overtuigende vechtscène geen gemakkelijke taak is. Terwijl Jacky worstelt met zijn creatieve blokkades, begint hij aan een reis vol onverwachte ontmoetingen en inspiratie.
De korte film “Vechtscene” is een komische en inspirerende reis door het creatieve proces van het schrijven van scripts.

LevenSeksDrugs – de docu

Regisseur: Jongeren o.l.v. Sten Hoeijmakers
Speelduur: 45 minuten
Soort: Non-fictie Lang

Een groep jongeren ontwikkelde het spel LevenSeksDrugs om taboes bespreekbaar te maken. In de docu delen jongeren aan de hand van dit spel hun ervaringsverhalen. De docu is een uitnodiging voor een open gesprek waarin we elkaar accepteren zonder elkaar te hoeven begrijpen.

Overbruggen

Regisseur: Eef Caubo
Speelduur: 17 minuten
Soort: Non-fictie Kort

In Overbruggen neem ik de kijker mee terug naar de Tweede Wereldoorlog waarin de Limburgse stad Venlo getroffen wordt door vergisbombardementen. Drie ooggetuigen blikken hierin terug op hun pijnlijke verleden aan de hand van archiefmateriaal.

The Drowning City

Regisseur: Eef Caubo
Speelduur: 18 minuten
Soort: Non-fictie Kort

De Thaise hoofdstad Bangkok kampt door een combinatie van klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling met enorme waterproblemen. In the Drowning City delen acht inwoners van de metropool hun visie op deze problemen en hoe ze ermee moeten leren leven.

De stem van het zuiden

Regisseur: Angel van Cuijlenborg
Speelduur: 24 minuten
Soort: Non-fictie Kort

Ontdek het inspirerende verhaal van Frans Theunisz, de Limburgse zanger die op 78-jarige leeftijd nog steeds het podium betreedt en harten veroverd met zijn muziek. Maar terwijl we hem volgen in zijn passie, rijst de vraag: hoelang kan hij dit nog volhouden?

Hoe Koen het ziet

Regisseur: Pim Duijf
Speelduur: 24 minuten
Soort: Non-fictie Kort

‘Hoe Koen het ziet’ is een documentaire over Koen Versleijen die lijdt aan het syndroom van Usher. Langzaam verliest hij zijn zicht en belandde daarom ook mentaal in de put. In de documentaire zien we hoe Koen én zijn gezin omgaan met de ziekte en hoe ze zich voorbereiden op een leven zonder zicht.

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.