Special – Buiten is het Feest

Vrijdag 6 Augustus 2021 – 14:30 – 17:30 uur
Buiten is het Feest met Arthur Japin en Jelle Nesna

In samenwerking met Bibliotheek Venlo, Filmtheater De Nieuwe Scene en boekhandel Koops organiseert het Limburg Film Festival op vrijdag 21 mei de film Buiten is het feest, naar het boek van Arthur Japin. Voorafgaand aan de film zal regisseur Jelle Nesna een toelichting geven over de totstandkoming van de film. Auteur Arthur Japin zal na de film via een videoverbinding worden geïnterviewd over zijn boek Maar buiten is het feest, waarbij vragen natuurlijk welkom zijn. In de foyer zal boekhandel Koops boeken van Arthur Japin aanbieden.

Na de onverwachte dood van haar oudere zus stort singer-songwriter Sonne (25) zich tot verbijstering van haar familie furieus op de bescherming van haar nichtje Lotte (12). Niemand begrijpt wat haar drijft en waarom ze zelfs haar tournee afzegt. Maar wanneer haar gevecht met Lottes wettige vader tot een rechtszaak leidt komt het met schaamte omgeven verleden vol misbruik onvermijdelijk aan het licht. Dan blijkt dat muziek Sonnes pleister was; haar vrolijke façade een pantser om zich achter te verschuilen.

Jelle Nesna studeerde in 1985 af aan de Nederlandse Filmacademie en ontving de GNS-prijs voor beste afstudeerfilm. Vervolgens regisseerde hij een film over het leven van dichter Jan Arends. In 2009 maakte hij zijn eerste speelfilm: CARMEN VAN HET NOORDEN, in de voetsporen van zijn grootvader Hans Nesna die in 1919 samen met de Nederlandse filmpionier Maurits Binger ook een CARMEN VAN HET NOORDEN regisseerde. Jelle’s CARMEN won een Gouden Kalf voor Beste Soundtrack op de Nederlands Filmfestival. Onlangs heeft Jelle de speelfilms RAFAËL (2018) en BUITEN IS HET FEEST (2020) ontwikkeld. Films gebaseerd op ware gebeurtenissen en projecten die zijn maatschappelijke betrokkenheid bevestigen.

Arthur Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Na het gymnasium (alpha) studeerde hij twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en ging daar vervolgens naar de Theaterschool. Arthur Japin schrijft romans en verhalen, toneelstukken en soms een filmscenario. Met zijn eerste roman ‘De zwarte met het witte hart’ brak hij nationaal en internationaal door. Sindsdien verschenen van zijn werk 43 vertalingen in meer dan 20 talen. In 2012 verscheen Maar buiten is het feest, een roman geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen. Onder regie van Jelle Nesna verscheen in 2020 de speelfilm Buiten is het feest. De film is een vrije bewerking van deze roman. In 2020 verscheen zijn 11e roman: Mrs. Degas.

Programma: Buiten is het Feest

  • Wanneer: vrijdag 6 augustus
  • Aanvang: 14:30 – voorgesprek regisseur Jelle Nesna – 14:50 film Buiten is het feest – 16:15 korte pauze – 16:35 nagesprek met Arthur Japin – 17:30 einde. Voorafgaand en na de film worden de boeken van Arthur Japin verkocht.
  • Locatie: Filmtheater De Nieuwe Scene, Nieuwstraat 13, 5911 JS Venlo
  • Ticketprijs: €17,50 incl. koffie of thee
  • Info en Tickets te verkrijgen via de website: www.nieuwescene.nl
  • Tel 077 – 3518183

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.