Films 2023

Hier vind je het complete filmoverzicht van het Limburg Film Festival, editie 2023. Voor het reserveren van tickets voor deze films, klik hier.

ACH WAT IS ‘T LEVE SJOEN!

Festival première

Regie: Jolien LinssenDuur: 30 min (Korte documentaire)

Vertoning: Vrijdag 2 juni om 19:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Portret van de Maastrichtse volkszanger Frans Theunisz, die op zijn 77e nog steeds avond aan avond de tent op z’n kop weet te zetten.

AGNITIÕ

Première

Regie: Harry Hovers | Duur: 9 min (Korte film)

Vertoning: Donderdag 1 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Bruno heeft zich nooit erkend gevoeld door zijn ouders en trekt hierdoor volledig weg van het familieleven. De hoop om gezien te worden blijft bestaan, tot hij uiteindelijk inziet dat hij er voor hemzelf moet zijn. Zijn eigen erkenning creëren. 

AMY & I

Regie: Bastiaan RookDuur: 8 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene 

In een gezellig restaurant viert Amy met haar vriend John hun jubileum. In het gesprek waarbij ze terugkijken op hun relatie, blijkt dat er de laatste tijd meer downs dan ups waren.

BOKKEN EN GEITEN

25-jarig jubileum | Retroperspectief

Regie: Hans HeijnenDuur: 96 min (Lange documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 15:30 in Theater De Maaspoort 

Documentaire over de strijd tussen de twee plaatselijke harmonieorkesten in Thorn, het pittoreske witte stadje aan de Maas in Limburg. De onderlinge wedijver is al 140 jaar aan de gang. De Bokken (de koninklijke Harmonie, vroeger het Philharmonisch Gezelschap) en de Geiten (de Kerkelijke Harmonie St. Michaël) stimuleren elkaar in deze gepassioneerde competitie tot grote muzikale hoogten, maar hebben ondertussen ook het 2600 inwoners tellende Thorn in twee kampen verdeeld.

CORRIE 

Regie: Marieke WidlakDuur: 24 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene 

Corrie is een film die onderzoekt hoe er wordt omgegaan met een grote verandering binnen een liefdesrelatie en is een ode aan de kracht van de liefde, voor de ander en voor jezelf.

DE AFSPRAAK

Regie: Peter BrouwersDuur: 12 min (Korte film)

Vertoning: Zondag 4 juni om 15:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Uiteindelijk is de afspraak het belangrijkste.

DE MAN UIT ROME

Regie: Jaap van HeusdenDuur: 107 min (Speelfilm)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Als de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenschap, die zich vastklampt aan hun wonder.

DE OE VAN VROEGER

Regie: Maurice CopierDuur: 37 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 14:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Een jonge ambitieuze toneelregisseur onderzoekt samen met 3 acteurs, aan de hand van één gedicht, de overdracht van taal in theater.

DEWOLFF – TOGETHER AT KERWAX

Regie: Christiaan KanisDuur: 47 min (Lange documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 17:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

De mannen van de van oorsprong Limburgse bluesrock band DeWolff (Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso) reizen samen met acht bevriende muzikanten af naar de volledig analoge studio Kerwax in het Franse Bretagne om daar het nieuwe album ‘Love, Death & In Between’ op te nemen.

DICHTER BIJ MEEJ

Festival première

Regie: Frank van OschDuur: 29 min (Korte documentaire)

Vertoning: Vrijdag 2 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

In de documentaire Dichter bij Meej kruipt filmmaker Frank van Osch tijdens coronatijd onder de huid van Jack Poels. Het is voorjaar 2021: wéér een lockdown. Alleen zorgt het bij Poels juist voor een creatieve explosie. Soloalbum Blauwe Vaer is pas net uit, of hij gaat opnieuw de studio in. En daar klinkt de roep van een troubadour voor hem steeds luider. Die van de man en zijn gitaar.

EXPEDITIE (episodes Vuursteen 1, Vikingen 1, Vrijheid 1)

Festival première

Regie: Robin PeetersDuur: 4 tot 9 min (Korte documentaire)

Vertoningen: Episode Vrijheid: Vrijdag 2 juni om 19:00, Episode Vuursteen: Zondag 4 juni om 12:30 en Episode Vikingen: Zondag 4 juni om 12:45 uur in Filmtheater De Nieuwe Scene

Terwijl de wereld om ons heen complexer wordt, maken een jonge archeologe en een succesvolle YouTuber een reis door het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst vorm te geven.

FROM VENLO TO VENLO

Regie: Guus BendersDuur: 45 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 17:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Slager Toine Scheinemachers heeft al 30 jaar een obsessie met Venlo. Niet het Venlo waar zijn slagerij gevestigd is maar Venlo, North Dakota, USA. Een gehucht op de prairie dat al 60 jaar niet meer bestaat. Guus Benders volgt Toine bij zijn eerste bezoek aan de plek en de regio.

FROST

Regie: Benno GeurtsDuur 30 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Wanneer Wander na een lange reis met zijn vriendin door de Rocky Mountains alleen terugkeert naar zijn dorp, raakt hij in conflict met haar ouders. Zij weten, net als iedereen in het verhaal, wat daar gebeurd is. En terwijl Wander de band probeert te herstellen, komt de kijker langzaam meer te weten over de tragische gebeurtenis die op hun reis plaatsvond.

GELUKSZOEKER(TJE)S

Regie: Jamil MakhoulDuur 30 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Toen regisseur Jamil Makhoul in azc Heerlen verbleef maakte hij kennis met Moos Pozzo van Stichting de Vrolijkheid (the Happiness).   Wat betekent ‘happiness’ voor mensen die in een azc verblijven? En hoe verhouden zij zich tot de term ‘gelukzoeker’ in het Nederlandse negatieve discours over asielzoekers en vluchtelingen? Hoe zoeken kinderen en volwassenen naar geluk in een azc en daarna in de samenleving?

GHOSTS OF YOUTH

Regie: Jarrett PrinsDuur: 7 min (Korte film)

Vertoning: Zondag 4 juni om 12:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Tiener Lilly brengt de laatste minuten door in haar kinderkamer terwijl haar vader zijn best doet om haar te helpen dit hoofdstuk af te sluiten.

GOUDHAAN

Regie: Sem DingemansDuur: 21 min

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Door de slecht lopende wasstraat en de komst van een nieuwe vriendin, verliest Dennis zich in een bewijsdrang naar erkenning van zijn vader.

HET VERGETEN SPOOR VAN… ANNA

Regie: Yentl EversDuur: 39 min (Korte film)

Vertoning: Zondag 4 juni om 15:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Jay ontmoet ‘s nachts Anna op school. Zij komt uit het verleden en weet niets meer van haar afkomst, de tijd waarin de kleistekers de dienst uitmaakten. Hoe komt Anna op school terecht? Welk spoor leidt naar het vergeten verleden van Anna?

HOOP: EEN BRUNSSUMS VERHAAL OVER MOED EN MEDEMENSELIJKHEID

Regie: Jeroen DaemenDuur: 31 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 17:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Hoop vertelt het unieke verhaal van de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Brunssumse gemeenschap – doodgewone burgers – zette zich onbevreesd in voor het beschermen van Joodse onderduikkinderen. Het resultaat: in Brunssum werd niemand verraden. Tijdens dagen van angst en terreur was er in Brunssum hoop.

HOTEL SINESTRA

Regie: Michiel Ten Horn | Duur: 85 min (Speelfilm)

Vertoning: Zondag 4 juni om 12:45 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Tijdens een skivakantie in het Zwitserse Hotel Sinestra wenst Ava in een boze bui haar overbezorgde ouders weg. De volgende morgen aan het ontbijt zijn alle volwassenen ineens verdwenen. Het feest barst los, want nu kunnen de kinderen alles doen wat ze zelf willen! Nadat het hotel zonder stroom komt te zitten, wordt alles op alles gezet om de ouders terug te vinden.

HÚSOM

Regie: Mandula van den Berg en Job van AkenDuur: 8 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Een Hongaarse vrouw brengt haar dagen door in routineuze eenzaamheid. Haar dagelijkse telefoongesprekken maken dit dragelijk, ook al blijken deze gesprekken niet wat ze lijken.

IK, ADONIS

Regie: Angelo RaaijmakersDuur: 15 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Nicky’s hele wereld draait om fitness, met als doel om groter en sterker te worden. Maar wanneer verborgen jeugdherinneringen naar boven komen, begint Nicky de controle te verliezen en neemt zijn obsessie ongezonde vormen aan.

KAREL EN GRIETA EN HUN 240 PLEEGKINDEREN

Regie: Olaf KoelewijnDuur: 25 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Karel en Grieta Gootjes uit Wessem vingen in 40 jaar tijd meer dan 240 pleegkinderen op.  In de documentaire blikken Karel en Grieta terug op hun leven als pleegouders. Ze vertellen waarom ze dit werk deden en welke band ze met deze kinderen hadden.  Daarnaast worden twee pleegkinderen gevolgd in hun dagelijks leven. Hoe is het met deze mensen nu ze volwassen zijn?

KOPJE ONDER

Regie: Boudewijn LemmensDuur: 25 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 14:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Het verlies van zijn kleindochter door de onmacht om te zwemmen stuurt Willem op een missie om zijn angst onder ogen te zien en zijn trauma te verwerken.

LE TRAJET

Regie: Marie LormeauDuur: 12 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 14:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Nathalie haalt haar dochter Julie op van het winkelcentrum waar ze net betrapt is op diefstal. De uitgeputte alleenstaande moeder en haar rebelse maar kwetsbare tienerdochter raken verstrikt in de auto en krijgen ruzie die al snel escaleert in een gewelddadige woordenwisseling.

LEVEN MET EEN SCHADUW

Festival première

Regie: Niki JanssenDuur: 48 min (Lange documentaire)

Vertoning: Vrijdag 2 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Op 3 maart 2017 wordt in Blitterswijck, Wilbert Ingenpass – verenigingsman in hart en nieren – dood gevonden door zijn puberkinderen in de kelder van zijn huis. De politie heeft nooit kunnen achterhalen wat er  met Wilbert is gebeurd. Was het een zelfdoding of is hij om het leven gebracht? De documentaire gaat over de veerkracht van het gezin.

LIVERPOOL AAN DE MAAS: ROCKCITY REMUNJ

Regie: Bas Smeets en Goof VeelenDuur: 87 min (Lange documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 17:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Liverpool aan de Maas: Rockcity Remunj is een documentaire over de markante geschiedenis van de popmuziek in Roermond; vanuit oudsher is de Midden-Limburgse stad aan de Maas beroemd en berucht door haar rijke pophistorie en talrijke bands en artiesten.

MAGMA

Regie: Luca MeistersDuur: 15 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

De introverte maar vurige Esra (9) vindt het moeilijk om de situatie van haar invalide geworden vader te erkennen. Op haar nieuwe school vertelt ze een leugen die haar pijn en woede doen stijgen naar de oppervlakte.

MEET THE BEAST

Premiere

Regie: Mark RoutsDuur: 47 min (Lange documentaire)

Vertoning: Donderdag 1 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Een film over het maken van een documentaire, waarin een filmmaker wordt gesaboteerd door the Beast; de stem van zijn interne criticus.

MEMOIRE D’UN SOLDAT

Festival première

Regie: Willem Kagenaar en Joachim Plusquin | Duur: 18 min (Korte film)

Vertoning: Vrijdag 2 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Pierre Cremers bladert fronsend en teleurgesteld door een fotoboek van zijn vader, René. Hij is dapper gesneuveld voor volk en vaderland tijdens de Duitse invasie op Fort Eben-Emael, maar Pierre merkt op dat de mensen vergeten zijn wat die woorden eigenlijk betekenen. Pierre voelt zich onbegrepen totdat verpleegster Yara hem een luisterend oor biedt en hem iets doet realiseren.

MET MES

Regie: Sam de JongDuur: 78 min (Speelfilm)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 14:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Wanneer Eveline’s gloednieuwe fotocamera wordt gestolen, dikt zij het verhaal van de beroving een beetje aan om haar geld van de verzekering terug te krijgen. Maar als de dader wordt gevonden blijkt deze kleine leugen een kettingreactie van gebeurtenissen in gang te hebben gezet die alleen maar
verliezers kan opleveren.

MIJN VADER DE HASJKONING

Festival première

Regie: Ruud LenssenDuur: 69 min (Lange documentaire)

Vertoningen: Vrijdag 2 juni om 15:00 en 20:15 uur in Filmtheater De Nieuwe Scene

Een tweedelige documentaire serie over de opkomst en ondergang van de beruchte hasjhandelaar Jan ‘De Pinda’ Falize, die in de jaren 80 en 90 furore maakte . Zoon Will was de troonopvolger en neemt ons mee in de wereld van hasjhandel, rijkdom… en geweld en laat zien wat het opgroeien in deze wereld voor impact heeft gehad op zijn leven en zijn familie.

MOVING ON

Premiere

Regie: Lysanne WilkensDuur: 38 min (Korte documentaire)

Vertoning: Donderdag 1 juni om 20:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Na een scooterongeluk in Indonesië moet het rechterbeen van Noah geamputeerd worden. Niet lang daarna ontstaat de droom om zich als sprinter te kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Sport speelt een grote rol bij het oppakken van zijn leven.

MURAL HOOFDSTAD

Regie: Tamino ParrenDuur: 30 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Twee lokale kunstenaars proberen kleur te geven aan het grijze imago van de stad Heerlen, maar hun stad lijkt ingekleurd te worden door internationaal bekende street artists.

PODIUM VOL LEVENSLESSEN

Festival première

Regie: Paul VersteegenDuur: 55 min (Lange documentaire)

Vertoning: Zondag 3 juni om 14:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Een andere strijd tegen corona: namelijk die van leerlingen, docenten en ouders van het Valuascollege in Venlo om ondanks de vele beperkingen die de pandemie met zich meebrengt toch de 2-jaarlijkse schoolmusical op te voeren.

PRESHON

Regie: Nilo GijsberthaDuur: 28 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 17:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Ezekiel, een internationale student uit Kameroen, worstelt met het studenten leven in het buitenland. Dit terwijl hij door de mentale ‘druk’ navigeert van het moeten voldoen aan (zelf)verwachtingen, mislukte pogingen tot zelfexpressie en de dringende behoefte om balans te vinden door de stormen heen van overgang.

PURPLE HEART

Festival première

Regie: Jeroen van den KroonenbergDuur: 16 min (Korte documentaire)

Vertoning: Vrijdag 2 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Online kwam ik een Purple Heart tegen van een Amerikaanse soldaat.  Hoe zou ik het vinden als de spullen van mijn grootvader online zouden staan? Ik besluit de medaille te kopen en terug te geven aan de familie. De zoektocht wordt een emotionele reis die me naar de andere kant van de wereld brengt.

RAFELRAND – LIMBURGS LAATSTE VRIJHAVEN AAN DE KANT

Festival première

Regie: Niena BockenDuur: 55 min (Lange documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Als gemeente Maastricht een stadsgebied aan de Maaskade wil verkopen aan vastgoedontwikkelaars dreigt het grootste en oudste kraakpand van Limburg ten onder te gaan. Het Landbouwbelang werd 21 jaar geleden gekraakt en tot op de dag van vandaag bewoond door een commune. Wat betekent het dreigende einde van de parallelle samenleving voor hen en voor de stad?

SHUT

Regie: Niels Bourgonje | Duur: 15 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 20:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Als Jonas zijn zieke vader bezoekt, blijkt zijn vaders probleem ernstiger en huiveringwekkender dan Jonas voor mogelijk had gehouden.

SOUVENIRS

Regie: Sophie GipmansDuur: 22 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Herinneringen aan een berghuisje, een drukke stad en het verlies van een goede vriendin trekken voorbij wanneer Alice een brief schrijft om het verwaterde contact met haar beste vriend Bilal weer op te pakken.

SPOREN VAN DE TOEKOMST

Regie: Suzanne van Leendert | Duur: 23 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Fotograaf Herman van Doorn maakte meer dan 40 jaar architectuurfoto’s tot hij besloot dat het tijd werd om zijn idealen te laten spreken. In Venetië documenteert hij oude verdwijnende ambachten en laat hij ons afvragen waar we als maatschappij en individueel mee bezig zijn.

STRIJDER

Regie: Camiel SchouwenaarDuur: 90 min (Speelfilm)

Vertoning: Zondag 4 juni om 12:30 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Verbonden door hun passie voor voetbal hervinden Dylan en Youssef de kracht van vriendschap na een gebeurtenis die hun leven verandert.

THE DEVIL’S AVOCADO

Regie: Kees-Jan Mulder | Duur: 20 min (Korte film)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 14:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Als opa (Jan Terlouw) op z’n sterfbed spijt krijgt van de misstanden in het familiebedrijf, lijkt kleindochter (Joy Verberk) de aangewezen persoon om het bedrijf voorgoed te veranderen – ware het niet dat oom en tante (Ilse Warringa en Bert Hana) daar nét wat anders in zitten…

TRAPPED 

Première

Regie: Sem Holtman en Konrad SmieszekDuur: 22 min (Korte film

Besloten Vertoning: Vrijdag 2 juni om 19:00 in Theater De Maaspoort
Openbare Vertoning: Zondag 4 juni om 15:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Vijf jongeren op weg naar een voetbalwedstrijd komen tegen hun zin in een geheimzinnig klooster terecht, waar meer aan de hand is dan ze kunnen bevroeden.

VANDAAG, MORGEN EN ELKE DAG

Regie: Mirre RoijmansDuur: 22 min (Korte documentaire)

Vertoning:  Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Mirre verloor op jonge leeftijd haar vader en zoekt in deze ontroerende documentaire naar antwoorden. Samen met haar moeder gaat ze in een openhartig gesprek en bespreekt ze de invloed van deze gebeurtenis op haar leven en op wat voor manier haar vader nog steeds in haar leven aanwezig is.

WHATKILLEDTIMMYBENSON

Regie: Nick Cremers | Duur: 15 min (Korte animatiefilm)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:00 in Filmtheater De Nieuwe Scene

In een slaperig dorp dat bedekt wordt door sneeuw houdt een duistere aanwezigheid uit het verleden de jonge speelse Timmy Benson in de gaten.

ZELFPORTRET

Festival première

Regie: Laura Huygen | Duur: 10 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zondag 4 juni om 12:45 in Filmtheater De Nieuwe Scene

De kinderen uit deze kunstklas van Marijk Greweldinger werken aan een sterk zelfbeeld en het omarmen van hun verbeeldingskracht, door te tekenen zonder gum.

ZUSTERS

Festival première

Regie: Zorba HuismanDuur: 25 min (Korte documentaire)

Vertoning: Zaterdag 3 juni om 10:15 in Filmtheater De Nieuwe Scene

Tot wie keer je je na een botsing met het noodlot? Tot God, tot liefde, tot haat of tot de hoop? In deze documentaire ontmoeten we de vrouwen en kinderen die vanuit een hopeloze situatie belanden in een plek van geloof: het Heerlense klooster Huize de Berg. Aldaar worden zij aangesproken op hun persoonlijke veerkracht en wendbaarheid, met als doel de hoop te hervinden.

NOMINATIES BESTE STUDENTFILM

 • Agnitio (Harry Hovers)
 • Frost (Benno Geurts)
 • Goudhaan (Sem Dingemans)
 • Memoire d’un Soldat (Willem Kagenaar en Joachim Plusquin)

 

NOMINATIES BESTE AMATEURFILM

 • De Afspraak (Peter Brouwers)
 • Het vergeten spoor van… ANNA (Yentl Evers)

 

NOMINATIES BESTE FICTIE KORT

 • Amy & I (Bastiaan Rook)
 • Husom (Mandula van den Berg en Job van Aken)
 • Le Trajet (Marie Lormeau)
 • Magma (Luca Meisters)
 • Shut (Niels Bourgonje)

 

NOMINATIES BESTE NON-FICTIE KORT

 • De oe van vroeger (Maurice Copier)
 • Dichter bij Meej (Frank van Osch)
 • Mural Hoofdstad (Tamino Parren)
 • Purple Heart (Jeroen van den Kroonenberg)

 

NOMINATIES BESTE NON-FICTIE LANG

 • Leven met een Schaduw (Niki Janssen)
 • Meet the Beast (Mark Routs)
 • Mijn Vader de Hasjkoning (Ruud Lenssen)

 

NOMINATIES BESTE ANIMATIEFILM

 • WhatkilledTimmyBenson (Nick Cremers)

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.