Films 2021 – oorspronkelijk

1%

Mace Winter | 7′

Rik Bastiaens (45) heeft sinds zijn geboorte de blijvende zichtbeperking Retinitis Pigmentosa. Hoe vindt Rik zijn levensgeluk ondanks deze invloedrijke aandoening?

80 PERCENT

Bernadette de Jong | 10′

Wat zou je doen na een traumatische gebeurtenis? Kimberly Alkemade vecht voor haar droom. Maar hoe bereikt ze dit ondanks haar trauma? Ontdek haar passie in deze documentaire.

ALL THAT SHE WANTS

Gini Wittelings | 4′

Een jonge dame bevindt zich in een nare omgeving; haar vriend behandelt haar uitermate slecht. Op een ochtend besluit ze bij hem weg te gaan, maar niet voordat ze wraak heeft genomen.

AMSTERDAMNED

Dick Maas | 114′

Politiedetective Eric Visser jaagt op een psychopathische moordenaar die de Amsterdamse grachten onveilig maakt.

ASNACHT

Jeroen Mourmans | 17′

Als de eenzame Marcel na een laatste avond van de Maastrichtse carnaval als passagier van een lege nachtbus aan de óverkant van de straat een tot de nok met feestende mensen gevulde bus ziet staan, besluit hij halsoverkop dáár in te stappen.

BLOOD GROUP

Daan Bunnik | 13′

Danny woont in een onderkomen caravan in de middle of nowhere. Zijn enige contact met de buitenwereld zijn de voetbalvideo’s die hij upload. Wanneer zijn broer Brian komt opdagen met de mededeling dat hun vader stervende is, starten de nachtmerries met de herinneringen over hun relatie.

BOELLIE

Daniël Beckers | 30′

Jordy ‘Boellie’ van Werven verongelukte op 19-jarige leeftijd. Tijdens zijn stille tocht en begrafenis waren er duizenden mensen aanwezig. Hoe kan het dat deze jongen zo’n onuitwisbare indruk op iedereen maakte en hoe gaat zijn familie om met het verlies van hun (jongste) kind/broertje?

BRIEVEN AAN DE HEMEL

Zorba Huisman | 24′

In ‘Brieven aan de Hemel’ toont regisseur Zorba Huisman een nog niet eerder belichte kant van haar opa, beroemd beeldend kunstenaar Aad de Haas. Hij liet de wereld prachtige kunst, maar ook zeven kinderen na. Over die kinderen ging het vrijwel nooit. Nu vertellen zij hun verhaal. In Brieven aan de Hemel geeft Huisman stem aan zijn kinderen die een nieuw licht werpen op het nalatenschap van hun vader.

BRONSGROEN EN ANDERS ZWART

Limburgs Museum | 52′

Bronsgroen en anders zwart toont Limburg in de jaren 1920 tot 1960, waarbij schitterende kleurenfilms van de Heerlense cineast Hub. Leufkens de basis vormen.

BUITEN IS HET FEEST

Jelle Nesna | 95′

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden.

CAMIEL, HOORNIST.

Wouter Nelissen | 26′

Portret van hoornist Camiel Lemmens, een van de grootste muzikale talenten van Limburg. Een jongen die zijn eigen talent relativeert en liever zijn hoorn laat spreken dan dat hij zélf aan het woord is.

CULT OF THE DEAD

Sarah de Ruiter | 8′

Anthropologist Eric Venbrux vertelt in deze experimentele documentaire hoe je acceptatie haalt uit de angst voor de dood. De documentaire visualiseert deze angst en laat zien hoe je hierin opgenomen kunt worden.

DE DICK MAAS METHODE

Jeffrey de Vore | 97′

Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs. Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs blikken we terug op een unieke en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

DE GERT & HERMIEN STORY

Hans Heijnen | 106′

De Gert & Hermien Story vertelt aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen het tragische familieverhaal van een artiestenduo dat de roem en het succes niet kon dragen.

DE LIFT

Dick Maas | 95′

Lifttechnicus Felix Adelaar wordt meegesleurd in een web van mysterie en gevaar wanneer hij een reeks dodelijke ongevallen in de lift van een nieuw kantoorgebouw onderzoekt.

DE ONTSNAPPING

Benjamin Peeters en Robin Peeters | 6′

Een nieuw muziekavontuur van OfficieelBen! Ben en Gertje verdwalen in een spookhuis vol vreemde figuren. Naar wie zijn ze op zoek? Weet jij het? Weten zij het? Weet iemand iets…?

DE VERDWENEN GRAFKELDER

Arie Stas | 25′

De zoektocht naar de verdwenen grafkelder van de adellijke familie Van Wittenhorst, die onder de Lambertuskerk in Horst zou moeten liggen. Is die er nog?  Wat is er dan van bewaard gebleven? Wie waren de Van Wittenhorsten?

DICHOTOMY

Jessica Kulka | 6′

Wanneer haar daden uit het verleden haar achtervolgen, gaat een jonge vrouw de confrontatie aan met haarzelf.

FLODDER

Dick Maas | 111′

Het volstrekt asociale gezin Flodder moet door omstandigheden verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johnny, de oudste zoon, een verhouding met één van de buurvrouwen begint, is het hek van de dam.

FORTUNA ’54

Bernard Krikke | 47′

Een verhaal over Gied Joosten, de pionier van het betaald voetbal in Nederland, die er in slaagde de grote Nederlandse voetballers naar Limburg te halen en wereld-elftallen zoals Real Madrid en Inter Milaan naar Geleen wist te lokken.

HEILIG BOONTJE

Eva Nijsten | 16′

Korte jeugddocumentaire over Merle’s eerste heilige communie. Merle (8) kijkt uit naar die speciale dag in de kerk, maar worstelt ook met vragen. Verandert er echt iets als ze de heilige hostie eet?

HENK VAN DER LNDEN, PIONIER VAN DE KINDERFILM

Olaf Koelewijn | 50′

Documentaire over de pionier van de Nederlandse Kinderfilm, Henk van der Linden.

HERE WE MOVE HERE WE GROOVE

Sergej Kreso | 91′

Als jonge vluchteling uit voormalig Joegoslavië organiseerde DJ Robert Soko dansavonden waarbij hij de Balkanritmes uit zijn geboorteland combineerde met westerse muziek. Nu de wereld om hem heen verandert en de Balkan Beats in populariteit afneemt, moet hij op zoek naar nieuwe inspiratie.

HET OUDE KERKHOF VAN HORST

Wiek Lenssen | 20

Beeldend kunstenaar Ed van Heck beschouwt zijn huis en atelier ook als een kunstwerk. Wat moet hij doen om deze te beschermen, zodat ze na zijn dood niet vernietigd worden?

HET PERFECTE PLAATJE

Mirre Roijmans | 8

Tegenwoordig worden we door de media constant gebombardeerd met een schoonheidsideaal. In het dagelijkse leven zijn wij constant bezig om aan dit ‘perfecte plaatje’ te voldoen. Maar is dit plaatje wel zo perfect? In deze film zien en horen we Shenna Lavrijsen die haar verhaal vertelt over dit onderwerp en over haar eetstoornis.

HOMO TELEPHONIUM

Guus Veelen | 8′

Deze Mockumentary is een observatie van onze moderne maatschappij. In de afgelopen decennia heeft zich een enorme evolutie plaats gevonden, maar niet iedereen is er zich hier van bewust. De mobiele telefoon is belangerijker in ons leven geworden dan ooit.

JEAN NELISSEN: DE STEM VAN HET NEDERLANDS WIELRENNEN

Bregittha Nuyten | 45′

De documentaire Jean Nelissen: de stem van het Nederlands Wielrennen vertelt het verhaal van Jean Nelissen. Dit jaar is het tien jaar geleden dat de legendarische sportjournalist overleed. Huub Stapel, zelf groot wielrenliefhebber, neemt de kijker mee terug naar de roemrijke jaren van Nelissen.

K*NKER HOMO

Sem Dingemans | 15′

De film gaat over een fanatieke voetbalsupporter genaamd Wessel, die het gevoel heeft te moeten kiezen tussen twee werelden omdat zijn vader is gaan houden van een man.

KINDERMENU

Sem Wigman | 15′

Lambert, een eenzame in zichzelf gekeerde weduwnaar, krijgt onverwachts een telefoontje van zijn dochter Claire. Hij schrikt zich wezenloos. Claire, met wie hij nauwelijks contact heeft, wil haar twee jonge kinderen bij hem onderbrengen. Ze gaat namelijk met haar nieuwe liefde een lang weekend naar Parijs. In eerste instantie weet Lambert zich geen raad met zijn kleinkinderen, die hij amper kent. Dan bedenkt hij iets waardoor ze niet meer bij hem weg willen.

KOUD BLOED

Morgan Grunefeld | 18′

Wanneer we allemaal opgesloten zitten in ons huis, omdat onze regering zegt dat het het beste is. Denkt een jonge vrouw een veilige haven te hebben gevonden tijdens Corona-tijd bij haar vriend, maar dit verandert al snel in een plek vol sinistere gebeurtenissen, waar ze moet vechten voor haar vrijheid.

LES YEUX PLUS GROS QUE LE VENTRE

Marie Lormeau | 12′

Een jonge vrouw met boulimia vecht zowel binnens- als buitenshuis tegen haar ziekte.

MIJMERT

Janneke Swinkels en Tim Frijsinger | 2′

Voor deze animatiefilm nemen Janneke, Tim en Tim filmbeelden vanuit huis geschoten als uitgangspunt om vervolgens met tekeningen te ontsnappen aan de beperkingen die de lockdown hun oplegt.

MIKKI. GEEN TOEKOMST ZONDER HET NU.

Daan Geurts | 6′

Mikki is chronisch ziek, ondanks haar ziekte probeert ze de wereld van haar kracht te overtuigen. Samen met de maker Daan reist ze door haar herinneringen en verteld haar droom aan de wereld.

NIGHT CALL

Tim Sagl | 19′

Een sekstelefoniste wordt met haar persoonlijke verleden geconfronteerd wanneer een mysterieuze beller de rollen omdraait. Om zich te bevrijden van de claustrofobische nachtmerrie moet ze haar diepste angsten overwinnen…

PARELS VAN DE PEEL

Jarno van Bussel | 30′

Een kijk in de bijzondere wereld van de échte parels van de Pelen, prachtige natuurgebieden op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

PETRUS & PAULUS

Sander Selen en Tom Doesborg | 40′

Pieter en Paul Roberts (33), tweelingbroers uit Amstenrade, zijn vanaf de geboorte onafscheidelijk met elkaar verbonden, maar leiden compleet verschillende levens. Paul woont in Limburg, is instrumentenbouwer en gedreven tambour-majoor van één van de toonaangevende schutterijen van Limburg. Pieter woont sinds kort in Amsterdam, werkt als kostuumontwerper en verdient ‘s avonds en ‘s nachts de kost als een succesvolle drag queen. Waar het misschien niet zo lijkt, blijken de levens van beide broers ook veel overeenkomsten te vertonen.

TERUG BIJ AF

Nuri Akalin | 40′

Lukt het twee hoogopgeleide vluchtelingen om hun geknakte trots, pijn, verdriet en gemis te overwinnen en ondanks de nodige taal- en culturele problemen een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland en de Oostelijke Mijnstreek in het bijzonder.

TOT INKEER

Vincent Konings | 19′

In het 12e-eeuwse Houthem begint een ridder genaamd Gerlachus aan een reis van berouw na een crisis binnen zijn familie.

UN VRAIS HERO

Hub Boyens | 10′

In 1998 offerde een Vlaamse militaire piloot zijn leven op om een Waals dorpje te redden. Nog ieder jaar vindt een herdenking plaats en wordt Pieter Demuynck als een echte held geëerd.

VAART – EEN ODE AAN DE STADSNATUUR

Suzanne van Leendert | 23′

Om de natuur te ontdekken, hoef je de stad niet uit. Geïnspireerd door filmmakers zoals Jorens Ivens & Bert Haanstra, richtte Suzanne van Leendert zich op een stuk water midden in de stad. Een stuk water dat in elke stad wel te vinden is.

VERSTROOID

Lieke Kooistra | 12′

‘VERSTROOID’ is een film over de band tussen moeder Antoinette en dochter Julia. Naarmate ze beide ouder worden, wordt Antoinette langzaam maar zeker dement. Julia blijft vasthouden aan de warme jeugdherinneringen met haar moeder, maar ontkomt niet aan de harde realiteit.

VOOR HET SLAPEN GAAN

Guido Coppis | 9′

Voor Het Slapen Gaan is de slechtste tijd van de dag voor Duco, een 12 jarige jongen.

WAAR ZIJN DIE BLOTE BORSTEN GEBLEVEN?

Guus Veelen | 5′

Sinds ik (Guus Veelen) geboren ben, zonnen er steeds minder vrouwen topless. Topless zonnen heeft me altijd geïnteresseerd, niet om de blote borsten maar om al de ophef die het veroorzaakt.

WACHTKAMER

Laura Huygen | 11′

Hoe zou jij je tijd spenderen zonder werk of vrijetijdsbesteding? Deze film is een portret van acht mensen die in hun asielprocedure zitten. We zien wat ze gedurende de dag doen en vooral wat al dit wachten met hun doet.

ZO GEZEGD

Mark Stevens | 9′

Wim heeft een fantastische date gehad met de mooie Manuela. Uitvoerig verteld hij over wat er die avond gebeurd is, alleen blijkt dat hij dat niet tegen zijn vrienden doet, maar tegen de politie. De agenten hebben een brandende vraag voor hem: Wat is er nou echt gebeurd die avond? Wat gaat Wim hun vertellen?

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.