Films 2020

ASNACHT

Jeroen Mourmans | 17′

Als de eenzame Marcel na een laatste avond van de Maastrichtse carnaval als passagier van een lege nachtbus aan de óverkant van de straat een tot de nok met feestende mensen gevulde bus ziet staan, besluit hij halsoverkop dáár in te stappen.

BASQUIAT IN HEERLEN

Wouter Nelissen | 26′

In ‘Basquiat in Heerlen’ krijgen we een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Basquiat, The Artist and His New York Scene’ in SCHUNCK in Heerlen. Met een budget van bijna een miljoen euro veruit de grootste expositie die het museum ooit organiseerde. Ook de duurste, want er hangt voor 150 miljoen euro aan de wand.

BEUYS

Andres Veiel | 1u47′

Een levendig monument voor de in 1986 overleden Duitse kunstenaar Joseph Beuys die op heldere wijze de kunst en de drijfveren verklaart van deze profetische kunstenaar die de artistieke wereld vanaf de jaren zestig een kwarteeuw lang in de ban hield.

CIRQUE

Bob Colaers | 17′

Wanneer zijn broer een kind van de weg rijdt, verzwijgt Jonas dit voor hem. Naarmate het schuldgevoel blijft groeien wordt het echter steeds moeilijker om zijn broer te beschermen.

CONVOI EXCEPTIONNEL

Genio de Groot | 16′

Een tragikomisch en soms absurdistische portret van een bij zijn moeder inwonende zoon (Ronnie) van veertigplus. Van beroep is hij transportbegeleider van convoi exceptionnel-vervoer. Als hobby maakt de vrijgezelle Ronnie foto’s van uitzonderlijk vervoer en spaart hij miniatuurtjes van bijzondere vrachtauto’s. Een lang gekoesterde wens van moeder is oma worden. Nu zij stervende is, zal de zoon op zoek moeten naar een vrouw (en kinderen). Maar hoe?

DE DANS VAN TISLIT

Bart Coenders | 56′

De artistieke film ‘De dans van Tislit’ geeft een andere kijk op water. Wars van wetenschap en statistieken bestuderen Limburgse en Marokkaanse kunstenaars elkaars waterwereld. De locaties vormden elkaars uitersten maar de doelen zijn hetzelfde: het vangen van de dans van de Mythische Berber-Godin ‘Tislit’. Met verf, ritmes en woorden. Ontsluierende ontmoetingen met verhalenvertellers, dijkwachters en watergoden doen de rest.

DE LIEFHEBBERS

Anna van der Heide | 1u36′

Deze bitterzoete mozaïekfilm volgt het gezin van architect Jan Liefhebber die al ruim een jaar aan beginnende alzheimer lijdt en dat al die tijd voor zijn vier volwassen kinderen heeft verzwegen.

DE MYTHE VAN HET MEER

Ruud Lenssen | 38′

De documentaire De Mythe van het Meer gaat over duiker Rob Bangma. Hij zet zijn zinnen op het ontrafelen van de grootste mythe onder duikers in Zuid-Holland: de verdwijning van een Britse bommenwerper in het Oostvoornse Meer. Rob is zelf ooit bijna verdronken en wil de Engelse staartschutter vinden, die nog ergens op de bodem van het meer moet liggen. Met het ontrafelen van deze mythe hoopt hij zijn eigen leven betekenis te geven. Maar de zoektocht verloopt anders dan hij had verwacht.

DE SIGARET

Frans van Gronsveld | 3′

De sigaret brandt op; vol genietend, energieverspillend, onberoerd. Tot rook en as, een zwart gat in de obstinaat voortschrijdende tijd.

DE ZALM EN JIJ

Raynor Arkenbout | 13′

Tijdens de moeizame bevalling van zijn zoon, reflecteert een angstige aanstaande vader op alle momenten in zijn seksuele ontwikkeling die hem hiertoe heeft geleidt en hoe dit zich verhoudt met de zalmtrek.

DE ZES VAN ZAERUM

Ruud Lenssen | 45′

Wat betekent het schuttersleven voor het zestal uit Sevenum, dat met de winst van het OLS plotseling het hoogst haalbare binnen de Limburgse schutterscultuur wist te bereiken? ‘De Zes van Zaerum’ is een documentaire over de markante schutters van Sint Sebastianus én het belang van het verenigingsleven, terwijl het dorp zich opmaakt voor de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2019.

DE ZIN VAN HET LEVEN

Lars Konings | 36′

In deze korte documentaire geeft de stem des volks antwoord op de eeuwenoude vraag naar de zin van ons bestaan, komen filosofen aan het woord en maken we kennis met mensen waarbij de zin om te leven geen vanzelfsprekendheid is.

DET KÁN IK OK

Arie Stas en Gérard Koenen | 17′

Een varkensboer heeft beloofd dat als hij opa zou worden een kinderboek zal schrijven. Nu zijn eerste kleinkind zich heeft aangediend moet hij zijn belofte waarmaken.

EEN HELE LANGE WEG…

Hub Boyens | 11′

Jos botst door haar hypersensiviteit met haar ouders en de nonnen in het internaat. Ook 2 huwelijken lopen stuk. Dan begint een lange zoektocht naar haar identiteit en authenticiteit. Via de natuur, het lezen, mediteren en beeldhouwen heeft ze haar balans gevonden.

EIN DINGK

Maud van der Varst | 53′

In ‘Ein Dingk’ volgen we de Roermondse vrienden én succesformatie Vleisboeket tijdens hun afscheidsseizoen. Tussen de laatste optredens in het Limburgse land door, bereiden ze zich voor op hun dik uitverkochte afscheidsconcert in de Jo Gerrishal én op het afscheid nemen van een levensfase.

ELF

Luca Meisters | 12′

Elf is een intiem, verstild portret van Elf (11), die sinds het verdwijnen van haar vader, als kind plots de eenzaamheid van het volwassen leven draagt. In een huisje vlak langs het water, zorgt Elf voor haar broertje en trekt haar moeder zich steeds verder terug op de bovenste verdieping. Terwijl de tijd verstrijkt, en de dagen op elkaar beginnen te lijken, kruipt Elf in dit korte, licht magisch-realistische drama in haar eigen wereld, waar ze turend over het water onverminderd blijft verlangen naar haar vader. Haar vader die ze mist, maar die ze ook iets kwalijk neemt.

ERROR OF EROS

Luciënne Venner | 12′

Angst maakt plaats voor lust in deze surrealistische film die de macabere droomlogica van een nachtmerrie volgt. In een afgelegen boerderij wordt een vrouw bezocht door een demon die haar toegang geeft tot haar erotische verlangens. De timide vrouw leert zo haar niet eerder toegelaten gevoelens te omarmen en zich over te geven aan haar verborgen seksualiteit. In één shot, gedraaid op 16mm en met een complexe choreografie, verbeeldt deze korte film de genuanceerde beleveniswereld van een herboren vrouw.

FENIKS

Laurens Zautsen | 21′

Een extravagante modestudent probeert het leven van zijn manisch-depressieve moeder een nieuwe wending te geven door terug te grijpen naar haar verleden als carnaval zangeres.

HET ZWAARSTE VERZET

Sander Selen | 57′

Jongeren met ernstige gedragsproblemen ondernemen samen met (ex-)militairen met PTSS een loodzware fietstocht vanaf de poolcirkel in Noorwegen naar Doorn in Nederland. Waarbij de jongeren tegenover de buitenwereld èn zichzelf willen bewijzen dat ze ondanks hun problematiek in staat zijn een ogenschijnlijke onmogelijke fysieke en mentale prestatie neer te zetten.

HORSE OF KINGS

Mario Dirkx | 1u30′

Horse of Kings is een filmische zoektocht naar het verhaal van de Kartuizer paarden. De herkomst, triomfen en toekomst van dit oude Spaanse ras.

JOY

Steve Oen | 8′

De onschuldig ogende Joy is op zoek naar liefde en connectie, maar zodra ze tijdens haar date de controle verliest, blijkt niet alles te zijn zoals het lijkt.

MABERI, MYSELF & ME

Bernard Martens | 1 u 5′

In een tijd waarin iedereen zichzelf het middelpunt van het universum waant gooi ik er een schepje bovenop door een documentaire over mezelf te maken. Narcisme in zijn meest pure vorm zou je dit kunnen noemen! Ware het niet dat deze docu vooral het leven van mijn alter ego ‘Maberi’ beschrijft. Deze levensbeschrijving neemt je mee op reis door het leven van een onzekere en introverte tekenaar, poppen- en filmmaker die na veel tegenslagen in zijn leven stapje na stapje als extroverte leadzanger van een band zijn zelfgeschapen isolement doorbreekt. De rode lijn in het verhaal blijft echter dat Maberi zich nooit aan de geldende wetten houdt. In zijn wereld is het abnormale normaal.

MEER KAN IK ER OOK NIET AAN DOEN

Lou Kruisbergen | 8′

Beeldend kunstenaar Ed van Heck beschouwt zijn huis en atelier ook als een kunstwerk. Wat moet hij doen om deze te beschermen, zodat ze na zijn dood niet vernietigd worden?

NIET ZONDER SLAG OF STOOT

Daniël Beckers | 26′

Xavier Köhlen werd op jonge leeftijd Europees kampioen karate. Hij behaalde in het boksen maar liefst vier maal de Nederlandse titel in de hoogste amateurklasse en won onlangs als profbokser zijn eerste titel. In de tussentijd rondde hij ook nog eens een universitaire studie af, Master in Fiscaal Recht. In deze film zien we zijn successen maar ook dat het verlies van zijn eerste bokstrainer en beste vriend, John Huiveneers, nog steeds moeilijk te accepteren is.

NINGYO

Timo Ottevanger | 23′

In een dystopische stad waar mannen vrouwen onderdrukken, ontvlucht de jonge Valentina haar pooier Zéro. Ze komt terecht in de ‘Ningyo-gang’, een extremistische vrouwenbende die er alles aan doet om de rollen in deze wereld om te draaien. De leider van de bende stoomt Valentina klaar voor haar ultieme beproeving: het vermoorden van Zéro. Maar wanneer het moment is aangebroken, besluit ze in dit korte drama haar eigen weg te kiezen in een wereld vol extremen.

ON AIR

Bastiaan Rook | 18′

Het leven van de ooit populaire radio DJ Brian bestaat tegenwoordig uit drank, sigaretten, sarcasme en zijn nachtprogramma op een lokaal radiostation. Op een nacht krijgt hij een angstaanjagend telefoontje waarmee alles op zijn kop komt te staan.

PETRUS & PAULUS

Sander Selen en Tom Doesborg | 40′

Pieter en Paul Roberts (33), tweelingbroers uit Amstenrade, zijn vanaf de geboorte onafscheidelijk met elkaar verbonden, maar leiden compleet verschillende levens. Paul woont in Limburg, is instrumentenbouwer en gedreven tambour-majoor van één van de toonaangevende schutterijen van Limburg. Pieter woont sinds kort in Amsterdam, werkt als kostuumontwerper en verdient ‘s avonds en ‘s nachts de kost als een succesvolle drag queen. Waar het misschien niet zo lijkt, blijken de levens van beide broers ook veel overeenkomsten te vertonen.

RAUMFAHRER

Georg Nonnenmacher | 42′

Raumfahrer toont de merkwaardige procedure van de overbrenging van een gevangene vanuit het gezichtspunt van gevangene René. Het is een reis van stoppen en verdergaan bij gesloten deuren en poorten, maar ook eindeloze periodes van wachten.

ROAFELREN, SEER & ‘T LEVE

Richard Dols | 1 u 3′

Roafelren, Seer & ’t Leve is een poëtische mozaiëk vertelling over Maastricht en enkele van haar inwoners die ieder op een eigen wijze invulling geeft aan de stad.
Wat beweegt en bindt hen om te doen wat ze doen? Waar halen zij hun inspiratie vandaan? De Mestreechter Geis waart rond.

STAD ONDERWEG

Jotja Bessems | 53′

Stad onderweg is een vluchtverhaal uit eigen land, over de evacuatie van Kerkrade in de Tweede Wereldoorlog en de opvang van 30.000 ontheemden in het heuvelland. Hoe neem je dit mee, als vluchteling en als omstander, in je verdere leven? En wat betekent dit voor je houding in het heden?

THE BRONZE STORY

Mark Doodeman | 25′

Hoe creëer je een bronzen beeld van een man wetende dat dit zijn laatste reis is? Beeldhouwer Jos Dirix gaat voor zijn ruiterstandbeeld 450 jaar terug in de tijd om de geschiedenis van Graaf van Horne te achterhalen en komt tot een schokkende ontdekking.

THE MOTHER OF BEAUTY

Frank van Osch | 1 uur

We reconstrueren hoe Emmeline Snively beauty creëerde en hoe haar ideeën na al die jaren nog leven bij haar modellen, nu vrouwen van 85, 90 jaar. Om zo antwoord te krijgen op de centrale vraag van de film: Wat is de betekenis van schoonheid?

THE RED POPESSA

Koen Verheijden | 11′

Een historische kortfilm over een revolutionaire die een krachtige en invloedrijke socialistische leider probeerde op te leiden.

TWEESPRAAK

Lienke Roos | 25′

Marokkaanse jongeren zorgden rond 2009 voor veel overlast in Zaltbommel. Sinds die roerige periode koos men voor een nieuwe aanpak die zijn vruchten afwierp, waarbij integratie van twee kanten moet komen.

VERWIJT DER MENSEN

Rob Lücker | 11′

Kort, tragikomisch sprookje over de tocht van een oude man, diens kleinzoon en hun ezel. Ze proberen correcte reiskeuzes te maken maar worden steeds geconfronteerd met mopperende mensen langs de weg.

WE ZIEN ONS

Deborah van Dam | 3u30′

In ‘We Zien Ons’ volgen we de inwoners van Lindenheuvel, een wijk in Geleen waar behalve de mijn, ook de kerk en het traditionele verenigingsleven dreigen te verdwijnen. Met als sociaal middelpunt kastelein Daisy, die in haar café de rol van de biecht overneemt van de kerk.

WEI

Ruud Lenssen | 1’11”

Wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

WILD

Jan Verdijk | 11′

Toine, Iris en hun negen-jarige zoon Jacco gaan een weekendje weg naar het pittoreske Limburg om goed te relaxen. Toine, die duidelijk het zelf uitgeroepen hoofd van de familie is, lijkt zijn gedrag niet aan te kunnen passen aan de omgeving. Het duurt niet lang voordat zijn familie genoeg heeft van zijn gedrag.

ZWART

Tommie Geraedts | 8′

Een zwarte komedie over koffie. En over de donkere toekomst waarin ongrijpbare partijen jou vanuit de online-wereld in de gaten houden en meer over je geheime verlangens weten dan zelfs je partner.

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.