Films 2019

AT MIDNIGHT PLAYS A DANCE TUNE

Roy Seerden | 30′

Het nieuws dat zijn moeder ernstig ziek is, drijft filmmaker Roy Seerden de nacht in, steeds verder weg van het dagelijks bestaan. Zijn vroegere buurman Antoine passeert het pad van zijn gedachten. Gedreven door het mysterie gaat Roy naar hem op zoek.

BECKY BULLDOZER

Steffie Storms | 26′

In de keiharde vrouwensport Roller Derby transformeert Steffie in haar alter ego ‘Becky Bulldozer’. Lukt het Steffie om haar angst en onzekerheid daarin te overwinnen?

CASSIE, DANSMARIETJE

Tom Doesborg en Cecile Moolhuysen | 26′

Het dansmarietje speelt in het bontgekleurde vastelaoveswereldje van Limburg een vooral bescheiden, misschien wel ondergewaardeerde rol. Maar niet voor Dansmarietje Cassie Schmeets uit Kerkrade. Ze traint 4 tot 5 keer per week om te kunnen presteren op zittingen en danstoernooien.

COQUILLE

Yorn Heijnen | 7′

Coquille is een poëtische korte roadmovie over een jonge zangeres die haar onzekerheid probeert te overwinnen door haar verbeeldingskracht.

DATING APPLICATIE

Michiel Ubels | 39′

Via online dating apps worden twee onbekenden geselecteerd en samengebracht in een hotelkamer voor een romantische eerste ontmoeting. Binnen één avond leren de twee elkaar zeer intiem kennen in het bijzijn van een gitarist die de ontmoeting à la minute voorziet van een zwoele soundtrack. Vanaf de eerste aanraking tot aan de sensuele hoogtepunten wordt alles aangestuurd door een presentator met een microfoon en een stapel instructiebriefjes.

DE FILM VAN DYLAN HAEGENS

Bas van Teylingen en Dylan Haegens | 1u 21′

Dylan heeft zijn leven goed op orde; hij heeft een succesvol YouTube kanaal, een eigen tosti-zaak en een leuk team: Rick, Teun en Marit. Er is alleen één stoorzender: IJsbrand. Hij is ook een YouTuber en maakt vrijwel iedere video van Dylan na, alleen dan veel beter. De laatste tijd is IJsbrand wel erg snel met het uploaden van video’s, zo snel dat het verdacht wordt. Dylan gaat samen met Teun op onderzoek uit en ontdekt het geheim van IJsbrand. Ze besluiten om zijn geheim zelf toe te passen. Het lijkt een perfecte oplossing, maar dit loopt totaal anders dan gepland. Vriendschap en liefde worden op de proef gesteld en Dylan moet alles op alles zetten om zijn vrienden en het succes niet te verliezen..

DE SPIEGEL VAN DE KUNSTENAAR

Tamino Parren | 9’20”

Beeldend Kunstenaar Hans Hansen (83) woont en werkt in zijn atelier in Maastricht. Zijn visie op kunst vertaalt zich naar het interieur van zijn huis. Maar ondanks een uitgesproken mening, lijkt hij niet zonder een “spiegel” te kunnen werken. In deze korte documentaire ontmoeten we een man die hoge eisen stelt aan zijn ambacht. Tijdens zijn zoektocht naar perfectie kantelt het verwachtingspatroon, waardoor er een ander beeld ontstaat van de man achter de kunstenaar.

DE WÊRF

Jo van Geneijgen | 1u 4′

De documentaire De Wêrf gaat over 100 jaar scheepsbouw aan de Zuid-Willemsvaart in Weert. Oud medewerker Bèr Daniëls (89) had een 52-jarig dienstverband bij de Weertse scheepsbouwer en vertelt op zijn manier over de noeste arbeid op de werf.  Dit wordt aangevuld met unieke foto’s en gedigitaliseerde Super-8 beelden.

DE MAAS

Charles Breijer | 23′

1980. De sluiting van de Limburgse kolenmijnen is een kantelpunt in het economische en sociale leven. Met de opkomst van nieuwe industrieën was er opnieuw de noodzaak om de aandacht op Limburg te vestigen. De Maas is de derde bewerking van de film Maasvaart (1962) over de (o.a. Limburgse) Maas en haar economische aspecten.

DIRECTED BY NATURE

Ton Cox | 22′

Ton is geboren in een klein Limburgs dorp en woont sinds een aantal jaren in de Randstad. Hier krijgt hij steeds meer het gevoel dat mensen verder van de natuur komen te staan. Vastbesloten start hij de zoektocht om ‘dichter’ tot de natuur te komen. Met verschillende interviews en spannende experimenten probeert hij om deze, misschien onmogelijke, taak te volbrengen. Ton gaat proberen camera’s te plaatsen op dieren om zo hun kijk te geven op de natuur. De vraag is alleen of dat gaat lukken. Is de natuur te controleren?

EXPERIMENTELE KORTE FILMS

Divers | 1u

Limburgse semi-professionele én amateurfilmers experimenteerden al vroeg met beweging, animatie en vertelstructuur. Een uurtje experimentele films uit de collectie van het Limburgs Museum.

  • Adriaan Vroom: Jeunesse dorée (1940)
  • Jacques Huinck, Het kind met het scheermes (1970)
  • Guido Pieters, over de fotograaf Jacques Huinck (1965)
  • Fred van Aubel: kunstenaar Hans Truijen (1972)
  • Wim Cox: reclamespots Venlose ondernemers (1935)

FACE ME, FACING YOU

Ellen Brock| 19’27”

Een eens innige vader/dochter relatie evolueerde tot een ruw en haast ondraaglijk conflict. Liever dan zich bij de situatie neer te leggen zoekt de dochter naar het waarom en tracht de oude band te herstellen.

FLOOR

Ruud Lenssen en Marijn Poels | 33′

“Tot hoever ben je bereid om je te conformeren aan je omgeving, als dat ten koste gaat van je ontwikkeling als mens en als kunstenaar?” Dat is het dilemma van beeldend kunstenaar Floor Hermans, de meest controversiële kunstenaar die nog niemand zag.

FUCKING COLA

Sophie van de Pol | 10’14”

Stef is zeventien en stottert. Op zijn oma’s verjaardag in Zuid-Limburg wil hij het goede nieuws over zijn studie vertellen, alleen komt hij zoals altijd niet aan het woord. Nu hij bijna volwassen is, is hij hier helemaal klaar mee. Tot ieders verrassing laat hij deze keer wel zijn eigen stem horen.

GHOST CINEMA

Willem Ewals en Jeroen Helmers | 24’56”

Vier vrienden dagen elkaar uit om in de verlaten bioscoop in Venlo de nacht door te brengen. Over dit pand doen allerlei spookverhalen de ronde. De jongens zijn sceptisch, maar dan gebeuren er rare dingen en komen de jongens alsmaar dieper in de problemen. Zal het ze lukken de nacht door te komen?

GRENSGEVAL

Peter Crins | 1 u 51′

Door Crins geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven in het Midden-Limburgs grensgebied met België beïnvloed werd door WOI. Hun verhalen vormen de basis van deze unieke documentaire en deze worden ondersteund door authentiek beeldmateriaal en documenten. Onder andere komen het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de vermeende deserteurs, de ‘Doodendraad’, de mensensmokkel, de smokkel van goederen en het uitbreken van de Spaanse griep in deze film aan bod.

HET ZIJN MAAR DUITSERS

Bart Hölscher | 53′

Op de bekende begraafplaats in Magraten liggen ruim 8000 Amerikaanse bevrijders. Weinig mensen weten dat verderop in Ysselsteyn (gemeente Venray) een Duitse militaire begraafplaats is, vier keer zo groot als ‘Margraten’. In het gastenboek staat te lezen: Duitse soldaten, niemand huilt om u! Niemand! In deze documentaire vraagt regisseur Bart Hölscher zich af of dit waar is. Wie legt al die verse bloemen bij de graven?

HIROFUMI’S SUITCASE

Natasja Pattipeilohy | 8’20”

Een introverte Japanse expat is gebrand om zijn liefde te verklaren aan zijn Nederlandse taalinstructrice voordat zij vertrekt voor haar haar wereldreis, maar de taalbarrière maakt het onmogelijk om zijn emoties voldoende te verwoorden.

HOTEL OSWALD

Kim Hotterbeekx | 21’58”

Wanneer een romantische avond verandert in een mysterieuze verdwijning van haar vriendin, komt Helen erachter dat er meer in het hotel speelt dan het lijkt.

IK GELOOF IN MONSTERS

Nick Cremers | 18’18”

Een jongen wordt verplicht om een chip in te laten brengen maar weigert. Hij ontmoet een oudere man die hem leert te overleven in het nieuwe nu.

KLASSE DEUTSCH

Florian Heinzen-Ziob | 1 u 29′

Was ist der Unterschied zwischen “finden“ und “erfinden“? Wie funktioniert ein Wörterbuch? Und wer ist Albert Schweinsteiger? KLASSE DEUTSCH zeigt auf berührende Weise, wie es ist, in eine neue Sprache und in eine neue Gesellschaft hineinzuwachsen. Ein überraschender Blick auf eine Institution, die wir alle zu kennen glauben – Schule.

LA HOLANDESA

Marleen Jonkman | 1 u 32′

Het Nederlandse koppel Maud en Frank zijn in Chili op vakantie voor een nieuwe start. Ze hebben namelijk net gehoord dat ze na acht jaar proberen definitief geen kinderen kunnen krijgen. Maar Maud kan het niet accepteren en verdwijnt na een knallende ruzie met Frank. In haar eentje reist ze van het zuiden naar het noorden van Chili en met het veranderen van de natuur en door een ontmoeting onderweg verandert ook Maud en hervindt ze zichzelf.

MAASVAART

Jan Wiegel | 20′

Deze opdrachtfilm van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 1962 is een staaltje klassieke Limburgbranding die zijn weerga niet kent. De film leidt de kijker langs de Maas en vertelt wat de rivier betekent voor de Limburgse, nationale en Europese industrie. Delfstoffen en fabrieksproducten worden per binnenschip over de rivier vervoerd. Met krachtige verbeelding van onder meer de kolenmijnen, de cementindustrie en het schippersleven aan boord en aan wal. Het nut van deze productie blijkt uit het feit dat er zowaar twee van zijn gemaakt, om het veranderende economische klimaat te volgen.

MANNEN IN ZWART

Sander Selen | 55′

“Mannen In Zwart, In de Schaduw van de Muziek” volgt vijf Limburgers die werkzaam zijn in het grote circus van de live-muziek. Of met buitenlandse artiesten in Nederland, ofwel met Nederlandse artiesten in het buitenland. Zij vertellen over de euforie die vrijkomt als alles lukt, de ongekende verslaving die het werken in deze industrie met zich meebrengt. Maar ook over moordende schema’s, leven in vliegtuigen tussen tijdzones. Of wekenlang in veel te krappe bandbusjes door Europa crossen terwijl het leven thuis gewoon doorgaat.

MORFINE

LEON GOLTERMAN | 11’45”

Een katholieke dokter komt erachter dat zijn jonge assistent een illegale euthanasie voorbereidt op een bedlegerige patiënt.

MR. WOLF

Koen Verheijden | 11;56″

Een korte film over het wachten van Eva Braun op haar geliefde Adolf Hitler. Een vrouw die zo dicht bij het politieke spel stond, die de wereld kon bevrijden en die Adolf kon doden, maar dit niet deed, omdat zij zo ontzettend verliefd op hem was.

MY FOOLISH HEART

Rolf van Eijk | 1 u 21′

Amsterdam 1988. De ambitieuze rechercheur Lucas onderzoekt de mysterieuze dood van jazzmuzikant Chet Baker. In het kielzog van Chets laatste noten wordt Lucas geraakt door de lyrische muziek en het levensverhaal van de aan lager wal geraakte legende. Wanneer Chets duistere kant zich aan hem openbaart, realiseert Lucas dat hij meer op Chet lijkt dan hem lief is.

NIET VOOR HET LAATST

Leon Verdonschot | 1 u 5′

Vanaf het moment dat Rob de Nijs en zijn band The Lords in 1962 een platencontract wonnen met een talentenjacht, is de zanger niet weg te denken geweest uit het Nederlandse muzikalwereld.

Regisseur Leon Verdonschot volgde de artiest in het jaar nadat hij 75 werd. Het resultaat is een portret waarin De Nijs en zijn dierbaren de balans op maken van een leven volledig gewijd aan het podium én van de offers die daarvoor zijn gebracht.

OP ZOEK NAAR DE VERLOREN TIJD

Jo Brunenberg en Ton Huijbers | 13’30”

In 2016 overleed de Limburgse fotograaf Pierre Segers. Een fotograaf die tijdens zijn leven nooit in de schijnwerpers wilde staan. Deze korte film, gemaakt door twee vrienden die op weg zijn naar Noord Frankrijk om zijn as uit te strooien, refereert aan de fotografische kijk van deze fotograaf.

PAPIEREN LAND

Marie van Vollenhoven en Shahib Sidow | 50′

Op negenjarige leeftijd vluchtte Shahib Sidow met zijn moeder en broertjes naar Nederland vanuit een door oorlog geteisterd Somalië. Na twintig jaar zonder verblijfsvergunning maakt hij de balans op. In Papieren Land vertaalt Shahib zijn ervaringen in een vloeiende mix van woord, muziek en performance. Regisseur en goede vriendin Marie van Vollenhoven plaatst het verhaal in een witte ruimte die ze voortdurend transformeert en animeert. Met het oproepen van Shahib’s verloren jaren stelt de film de vraag hoe ver goede bedoelingen reiken, zowel in vriendschap als in bureaucratie.

PARADOGMA

Marijn Poels | 1 u 30′

Wie zich kritisch uitspreekt of slechts vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Waarom eigenlijk? Poels gaat in Paradogma op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk lijkt te verdelen in links, rechts, goed of slecht. Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan.

RAFAËL

Ben Sombogaart | 1 u 45′

Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij evengoed illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere, Nederlandse vrouw Kimmy.

SPEAK OUT!

Jan van Opstal | 38′

Speak Out is een documentaire over de stigma’s en taboes rond hiv/aids in Zuid-Afrika, gemaakt door een Nederlandse “long term survivor”.

STILLE TROM

Mark Stevens | 11’30”

Theo en Nel zijn een stel met vaste patronen. Haar grote hobby is het kijken naar TV Soaps en zijn grote hobby is fanfaremuziek. Dit leidt tot de nodige conflicten, waardoor Theo zijn hobby niet meer mag beoefenen. Op een dag vindt hij een trom en neemt deze stiekem mee naar huis. Wie zal dit gevecht winnen?

SUPERFANFAAR

Wouter Nelissen | 44′

Zaterdag 3 maart 2018 gaf een fanfare-orkest van meer dan 200 muzikanten een optreden in de stadsschouwburg van Sittard. Het was een gezamenlijk concert van 5 fanfares uit de gemeente Sittard-Geleen. Verenigingen uit buurdorpen, met een eigen historie, een eigen identiteit en eigen gewoontes. ‘Superfanfaar’ is een intiem portret van de Limburgse fanfarewereld. Boordevol muziek en enthousiaste muzikanten. Want ondanks hun verschillen hebben de verenigingen een ding gemeen: hun liefde voor blaasmuziek.

THE HANGMAN

Tim Sagl | 6’55”

Na het spelen van “Galgje”worden twee zussen bedreigd door een mysterieuze man, die zich in de tuin ophangt. Als de vermoedelijke dode man in hun huis verschijnt, moet Nancy haar jonge zus tegen de kwade indringer beschermen. Maar hoe kun je een spel overwinnen dat je al verloren hebt?

THE THUNDERBIES

KoraalTV | 1 u 15′

The Thunderbies is een reddingsteam van Op de Bies. Op de Bies is een woon- en werkvoorziening voor mensen met een beperking. Diezelfde mensen maken deze reeks van begin tot eind. Het maken van een script, regisseren, filmen, acteren, monteren, bewerken, special effects en geluid. Dit allemaal in hun dagbesteding van de Media Entertainment Groep.

THREE HOURS

Ammar Al Kallas | 20′

Theater movie over een dramatisch verlopen vlucht over water, van Turkije naar Griekenland, van een Venlose Syrische vluchteling.

THUISLAND

Ruud Lenssen | 45′

Hoe integreert een Syrisch vluchtelingengezin met zes kinderen tijdens de eerste maanden in hun nieuwe omgeving, na jarenlang in een door oorlog geteisterd gebied en in kampen gewoond te hebben? Thuisland is een intieme documentaire die observeert hoe een familie zich voorzichtig probeert aan te passen om in Nederland een nieuwe start te maken. Tegelijkertijd worstelen de ouders met heimwee en de kinderen met slechte herinneringen.

TOUSSAINT

Mathieu Mulder | 8′

Een jongeman bevindt zichzelf in een extreem benauwde situatie.

VIER RAKKERS EN EEN OUDE JEEP

Henk van der Linden | 1 u 29′

Hilarische speelfilm over een boer en zijn strijd tegen een hebzuchtige makelaar. Oom Joris, een arme schoenmaker, en zijn vrouw Marie ontvangen bericht van de notaris dat zij een boerderij in Limburg hebben geërfd. Er is echter een hypotheek op de bezitting, afgegeven door makelaar Bol. En Bol heeft plannen: hij weet dat op de landerijen die bij de boerderij horen, een nieuwe mijn zal komen, waardoor de grond enorm veel waard voort. Bol bewerkt Oom Joris de boerderij te verkopen, maar die weigert. Na zijn verhuizing naar de boerderij loopt de spanning hoog op. De kinderen Jessie en Jos en de Duitse herdershond Tarzan schieten te hulp.

VOETBAL IS OORLOG

Hans Heijnen | 1 u 24′

Achilles ’29 uit Groesbeek is een van de beste amateurclubs van de laatste decennia. Het wist de dorpsrivaliteit te ontvluchten door als eerste amateurclub naar de eerste divisie van het betaald voetbal te promoveren: de Jupiler League. Dat zet kwaad bloed bij de andere vijf amateurvoetbalclubs uit het dorp. Achilles trok een te grote broek aan en dat zal ze berouwen. In het seizoen 2016/­2017 moet Achilles ’29, met overwegend de familie Derks aan het roer, dit avontuur zakelijk en sportief gezien tot een goed einde zien te brengen.

VOOR GALG EN RAD

Paul Haans en Jeroen Wielheesen | 15’29”

Zuid-Limburg, 18e eeuw. Mensen verhongeren en worden uitgebuit door de regerende macht. Armoede en onderdrukking overheersen. Kapitein van de Bokkenrijders Mathias Ponts probeert zijn familie zo goed mogelijk te onderhouden. Als hij wordt opgepakt, staat zijn zoontje er alleen voor.

WIJ

René Eller | 1 u 30′

Tijdens een verzengend hete zomer in een Belgisch-Nederlands grensdorpje gaan acht tieners op zoek naar seks en spanning om de lome verveling te doorbreken. Hun aanvankelijk lichtvoetige spelletjes veranderen al snel in professioneel verkochte pornofilmpjes, prostitutie en chantage, en komen abrupt tot een halt wanneer er iets gruwelijks misgaat… Naar de gelijknamige roman van Elvis Peeters.

ZERO

Laurens Lenssen | 9’30”

Zero heeft grote moeite met het verlies van zijn vriendin Lilly. In plaats van zijn emoties onder ogen te komen besluit hij zich terug te trekken in zijn fantasiewereld. Hier gelooft hij dat een god genaamd Kami zijn geliefde heeft ontvoert en dat hij haar nog steeds kan redden.

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.