LEVENSGANG (1938)

poster1

Zondag 14 januari - 15.45 uur

LEVENSGANG (1938)

KLIK HIER VOOR TICKETS

Historische documentaire – 38 min

Regie: Wim Cox

Verhaal
De film ‘Levensgang’ brengt ons terug naar de gloriejaren van het rijke Roomse leven. De Rooms-Katholieke Bond voor Groote Gezinnen behartigde de belangen van het kinderrijke katholieke gezin in Nederland. In 1938 gaf de organisatie aan Zuiderfilm, het bedrijf van Venlose cineast Wim Cox (1909-1992), de opdracht een propagandafilm te maken.

In ‘Levensgang’ wordt onverholen propaganda bedreven voor kinderrijkdom. Moeders van grote gezinnen worden de hemel in geprezen; moeders die aan geboorteregeling doen, zwart afgeschilderd. 

De reacties in de pers op de film waren juichend. Criticus A. van Domburg roemde Levensgang als de beste smalfilm die in Nederland was vervaardigd. De Tegelse Courant schreef: ‘Moge deze ‘Levensgang’ veler leven kruisen, want deze film betekent een lichtpunt op het levenspad’. De film werd in het hele land vertoond, zelfs op Paleis Soestdijk voor prins Bernhard die een verwoed amateur-filmer was. Vanaf de première in restaurant National in Venlo op 12 oktober 1938 tot 1940 trok Levensgang zo’n 25 duizend bezoekers.  

Levensgang_IMG_1552