Randprogramma

BYOB – Bring Your Own Beamer

10 Januari 2020 • 20.00 – 00.00 u. • Voormalig van Bommel van Dam gebouw, Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Bring Your Own Beamer is een wereldwijde tentoonstelling voor één avond die voor het eerst neerstrijkt in Venlo. Het concept komt van kunstenaar Rafaël Rozendaal. Voor het eerst vertoond in Berlijn (2010) en ondertussen honderden malen georganiseerd o.a. in steden als Sao Paulo, Beijing, New York, Basel en Parijs. In het kader van talentontwikkeling en verbinding biedt het Limburg Film Festival met BYOB een podium aan studenten in Kunst, Media, Film en Design. Tijdens deze avond vormen de muren van het voormalig van Bommel van Dam gebouw het canvas voor hun projecties.

Verwacht experimentele visuele bombast, interactieve videokunst, audiovisuele stunts, minimalistische installaties, poëtische avant-garde en fabelachtige animaties. Van technische hoogstandjes tot low-tech en DIY uitspattingen. The sky is the limit, mis het niet!

BYOB wordt geopend met een improv performance tussen de projecties door de 4e, 5e en 6e jaars talenten van de ARTEZ vooropleiding dans van het Valuascollege in Venlo, onder leiding van coördinator Myrthe van Opstal en door de talenten van de vooropleiding Musical van het Valuascollege in Venlo, onder leiding van coördinator Kate Hendriks.

Voor meer informatie neem contact op met: karin@limburgfilmfestival.nl

Gedeelde oorlog

11 en 12 Januari 2020 •  Limburgs Museum, Keulsepoort 5 • 5911 BX Venlo • (Vlakbij station Venlo)


Beeld uit huwelijksfilm echtpaar Dortants, Waubach, 23 mei 1944 (collectie Beeld en Geluid)

‘Gedeelde oorlog’ vertelt over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode. De voorstelling verbeeldt, letterlijk en figuurlijk, de menselijke maat in de jaren 1939 – 1949, tegen het decor van chaotische en turbulente wereldontwikkelingen. Hoe raken dramatische gebeurtenissen het leven van burgers? En ook: hoe laat dat leven zich soms niet storen door diezelfde tumult?

Het verhaal wordt verteld aan de hand van prachtig filmarchiefmateriaal, tijdgebonden radiofragmenten en nieuw geschreven muziek (Ton Verhiel) en teksten (Frans Pollux), die live worden uitgevoerd. Het beeld- en geluidmateriaal komt uit de collecties van het Limburgs Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en L1.

Voor meer informatie kijk je op de website van het Limburgs Museum

LFF Filmquiz

12 Januari 2020 • 14.30 – 17.30 u. • Festivalcafé in voormalig Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Filmkenners opgelet!

Op zondag 12 januari is het weer zover: het Limburg Film Festival organiseert voor de tweede keer de LFF Filmquiz. Deze keer samengesteld door onze filmexperts Hay Joosten en Jan Salden.

Ben jij een échte filmkenner, of doe je maar alsof? Je hebt in je leven vast heel wat films gezien, maar hoeveel onthoudt je ervan? Wat weet je over de Limburgse filmcultuur? Test je kennis bij de enige echte LFF Filmquiz.

Natuurlijk zijn er mooie prijzen te winnen! Je kunt je aanmelden individueel, of met in een groep van maximaal 4 personen via anitasmeets@nieuwescene.nl

Je kunt die dag ook langskomen en je aanmelden als deelnemer of gewoon voor de spanning!

Deelname: € 5,- p.p.

Beeldtaal & Videokunst – Videopower verovert Limburg

10 t/m 12 Januari 2020 • Beeldtaal & Videokunst (tentoonstelling) • Voormalig Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Lang leve de korte film! Video Power verovert Limburg met 100 minuten aan films gemaakt in de regio. Dit is je kans om kennis te maken met de regionale filmindustrie in al z’n creativiteit. Sinds 2013 biedt Video Power filmmakers en kunstenaars in Limburg een platform om hun filmideeën naar het witte doek te brengen. Onderdeel van de selectie is de winnaar korte film van het Limburg Film Festival 2019, Michiel Ubels met Dating Applicatie. De LFF Kijkkast staat midden in het voormalig gebouw van Museum van Bommel van Dam. Vijf personen tegelijk, kunnen geheel privé 100 minuten, “Videopower verovert Limburg” bekijken. (doorlopende voorstelling)

100 minuten, Videopower verovert Limburg bestaat uit:

  • Dakloos voor een week (2016) door Cas Beijers en Guido de Moor (19 min)
  • Falling Frames (2015) door Johannes Langkamp (1 min)
  • Videosketches (2011) door Johannes Langkamp (4 min)
  • Outside (2017) door Beny Wagner (14 min)
  • Reality TV (2019) door Galiza Islas (5 min)
  • The Dynamists (2016) door Helen Anna Flanagan (11min)
  • Handyman (2018) door Mike Moonen en Ide André (5 min)
  • Dating Applicatie (2018) door Michiel Ubels (39 min)

Beeldtaal & Videokunst – Kunstinstallaties

10 t/m 12 Januari 2020 • Beeldtaal & Videokunst (tentoonstelling) • Voormalig Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Kunst installatie “Inside the box, outside” (2019)
Interactieve video (doorlopend)
door Andrea Haandrikman

Tijdens 4 opnamedagen in oktober 2019 werden 75 deelnemers kort geïnterviewd en gefilmd door Andrea Haandrikman-Schraets en Jacqueline Martens voor het Limburgse kunstproject: “Inside the box, outside”. Het is een vernieuwende, interactieve video-installatie. De installatie geeft door middel van 75 verhalen een overzicht van vrijheid in Limburg. Daarnaast wordt de toeschouwer uitgenodigd om kennis te maken met zijn eigen gevoel van vrijheid of onvrijheid…

 

Kunst installatie Solastalgia (2016 – 2019)
Film, 18:50 min (loop)
door Eline Kersten

De Australische ecofilosoof Glenn Albrecht verwijst met de term solastalgia naar de relatie tussen aantasting van het milieu en het mentale welzijn van de mensen die in het aangetaste gebied wonen en werken. De gelijknamige film ‘Solastalgia’ toont de transformatie van een kalksteengroeve van industrie naar natuurgebied en legt vast welke invloed deze verandering heeft op het welzijn van zijn gebruikers. Het toont de vele verschillende gebruikers van dit gebied en hun interesses; van voormalige werknemers van de fabriek tot de schaapherder die te maken heeft met de vegetatie van het gebied, van de lokale protestgroep tot iemand die illegaal in het ondergrondse tunnelsysteem dwaalt. De film toont de gelaagdheid van een steengroeve en hoe een plaats veel verschillende verhalen kan dragen.

 

Kunst installatie door Kim Gromoll

Kim Gromoll is in haar artistieke praktijk op zoek naar natuurlijke en sensorische esthetiek. De kunstwerken bestaan ​​uit minimale ingrepen om zo één ​​aspect uit te lichten, het weer te geven op de meest authentieke manier, om zo de natuur te laten zien en ervaren zoals het zou kunnen zijn. De verbazing die zij ervaart als ze zichzelf verbonden voelt met de natuur is iets dat ze wil delen. Door aandacht te geven aan slechts een klein deel, de eerlijkheid, kwetsbaarheid en schoonheid ervan te laten zien, kunnen nieuwe inzichten en de mogelijkheid worden geboden om onze relatie met de natuur, ons perspectief op de natuur opnieuw te evalueren en mogelijk enige waardering terug te krijgen voor wat het de wereld brengt.

 

Kunst interventie door Joep Caenen

Joep Caenen is in zijn artistieke praktijk op zoek naar de omstandigheden waarin kunst zichzelf vertoond, hoe kort dan ook, in een voorbijgaand moment gedeeld met aanwezigen. Kunstwerken zijn het middel waarmee we een gemoedstoestand kunnen bereiken om het ontastbare dat ons omgeeft en verbind te bekijken en ervaren. Zijn werk bestaat vaak uit gesprekken, gedeelde ervaringen en speelse interacties. Hij introduceert een situatie waarin de aanwezige personen de kans wordt geboden om iets alledaags te cultiveren naar iets groters. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een maaltijd. Gewoonweg door hun eigen bereidheid en participatie worden deelnemers onderdeel van een groter proces, waardoor hun keuzes deel uit gaan maken van het kunstwerk.

Kijken bij de Buren – Beuys & Raumfahrer

11 Januari 2020 • 17:00 uur • Raumfahrer
12 Januari 2020 • 11:30 uur • Beuys
voormalig Museum van Bommel van Dam
•  Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Onder titel ‘Kijken bij de buren’, zijn tijdens het Limburg Film Festival 2020 de films ‘Beuys’ van Andres Veiel en ‘Raumfahrer’ van Georg Nonnenmacher te zien. Twee topfilms van makers uit het Duitse deel van de Euregio Rijn-Maas-Noord maken deel uit van een programma waarin vijf Noord-Limburgse films vertoond worden in Neuss (DE) en vijf Duitse films in Venlo. Hiermee maken we op verrassende wijze kennis met elkaars regio en cultuur en zullen nieuwe relaties ontstaan over de grens heen.

Na afloop van de film ‘Beuys’ is er een gesprek met kunsthistorica en samenwerkingspartner Rhea Thönges-Stringaris. Ze was onder andere medeorganisator van het 7000 eiken project, mede oprichter van Die Grünen en Documeta Kassel. Ze schreef vijf boeken over Beuys, zijn werk en leven. Het programma is i.s.m. het Goethe-Institut Amsterdam.

Bij de film ‘Raumfahrer’ is filmmaker Georg Nonnenmacher bij de vertoning aanwezig voor een goed gesprek.

Meer informatie over de films is te vinden op onze filmpagina.

‘Kijken bij de buren’ is een initiatief van Filmtheater De Nieuwe Scène uit Venlo (NL) en Kino Hitch uit Neuss (DE) en is mede gefinancierd vanuit het INTERREG-Programma Deutschland-Nederland.

CineSud Industry programma

10 t/m 12 Januari 2020 • CineSud Industry Programma • Hotel Wilhelmina + voormalig Museum van Bommel van Dam •  Venlo • (Vlakbij station Venlo)


Foto: Philip Driessen – Cinesud

CineSud verzorgt wederom het industry programma voor het festival. Ga samen met CineSud, collega filmmakers en andere geïnteresseerden in discussie over de toekomst van film in Limburg, het Limburg Film Fonds en Green Film Making, geef jouw stem voor de Audience Awards van ShortCutz, kom naar een gecureerde selectie korte films (CineFest Venlo) of volg Writers Rooms (Fictie en Documentaire) of workshops in het Script en Producers Lab!

Meer informatie over de diverse onderdelen van het CineSud industry programma, het aanmelden voor bijeenkomsten of het bestellen van tickets is te vinden op de website van CineSud. Klik hier.

Filmfeest!

11 Januari 2020 • Vanaf 21:00 uur • Festivalcafé in voormalig Museum van Bommel van Dam •  Deken van Oppensingel 4 • 5911 AD Venlo • (Vlakbij station Venlo)

Zaterdagavond na de laatste film mogen de voetjes van de vloer! In het special ingerichte festivalcafé in het voormalige gebouw van  Museum van Bommel van Dam, maakt DJ JAVA (Roy Verschoor) het Limburg Film Feestje compleet met de beste Soul en Disco klassiekers. DJ JAVA is een aanstormend Limburgs talent in de wereld van de “plaatjesdraaiers”. Hij is vaste DJ bij de evenementen van Rewind en is druk bezig met het opnemen van een eigen studio album. De techniek wordt verzorgd door Callfield Productions.

Kom ook voor een drankje, dansje of een goed gesprek!

Karavaan V: het vierde podium

9 en 10 Januari 2020 • In de wijken •  Venlo/Blerick en Tegelen • 

Een bijzondere aanwinst en tevens het vierde podium van het LFF 2020, is Karavaan V: een mobiele cinema met een eigen(wijs) programma vol korte films, ontmoetingen, geplande en ongeplande sprekers. Karavaan V, met dertig zitplaatsen en een prachtige Dolby Surround cinema-installatie, is een initiatief van de Venlose filmmaakster Tanja Nabben, die met het 9 meter lange filmtheatertje op wielen een podium wil bieden aan kleine filmproducties, bijzondere documentaires en kunst, dit alles voor een klein publiek.

Locaties en tijdstippen tijdens het filmfestival:

Donderdag 9 januari van 11.00 – 17.00 uur:
Schoolplein Blariacum, Drie Decembersingel 40
5922 BD Venlo – Blerick.

vrijdag 10 januari van 11.00 – 17.00 uur:
Schoolplein Toermalijn, Mulgouwsingel 9,
5932 TP Tegelen.

Een ambitieus filmfestival als ode aan de Limburgse film en haar makers.