Echo – TBS On Tour

Ontmoet verhalen waar je een moment bij stilstaat.

Zeven tbs-patiënten spelen op zondag 24 april samen met zeven buurtbewoners van hun kliniek en drie stafleden waaronder een muzikant tijdens het Limburg Film Festival. Het spraakmakend theaterstuk Keuzes maken gaat over de dunnen scheidslijn tussen de donkere en lichte kant van het leven. Tbs-patiënten spelen samen met medewerkers en buurtbewoners scènes waarin het thema ‘Ontmoeting & Keuzes maken’ centraal staat. De theaterscenes worden live gespeeld in combinatie met de vertoning van de documentaire “Echo – theater in de tbs” waarin documentairemaker Ingrid Kamerling het maakproces van het theaterstuk vastlegde in een film. Na afloop is er een discussie tussen spelers en publiek.

Ingrid Kamerling (1981) werkt als zelfstandig documentaire filmmaker en als manager in de GGZ. Ze studeerde audiovisuele media aan de AKV bij St. Joost in Den Bosch en behaalde een master Journalistiek & Media en een master Psychologie aan de UvA.  “Echo laat zien dat de scheidslijn tussen hulpverlener en patiënt erg dun is.”  Een theatergroep van tbs’ers en begeleiders voeren een theaterstuk op buiten de kliniek. De theatervoorstelling gaat uit van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus. Ingrid was met haar camera aanwezig bij de voorbereidingen, repetities en in de tbs-kliniek. In Echo tast zij naar hun diepste kwetsbaarheden. Bijzonders is dat zij toegang had in de tbs-kliniek; ze sprak mensen in hun eigen kamer. Normaliter een wereld die zich veelal achter gesloten deuren afspeelt. “We hebben veelal een clichébeeld van de hulpverlener en patiëntrelatie. De patiënt stapt vaak in de rol van Narcissus. Als hulpverlener is het verleidelijk de Echo-rol te nemen. Deze klassieke rollen worden in het theaterstuk omgedraaid. Zo luistert en helpt de tbs-er de behandelaar. En kunnen tbs-ers veel meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan dat gedacht.” 

Echo, theater en dialoog
De Van der Hoeven Kliniek geeft al jaren kunsteducatie op het gebied van theater, beeld en muziek, en levert daarmee een bijdrage aan de behandeling van patiënten. Met de documentaire én theaterscènes komen de tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners naar het Limburg Film Festival voor bijzondere voorstelling. 

Ontmoet verhalen waar je een moment bij stilstaat. 

Het doel van TBS ON TOUR is een unieke wederzijdse ontmoeting creëren tussen een forensische instelling en de samenleving. Het project bestaat uit de mogelijkheid tot boeken van: film, theater en een dialoog. Bij de dialoog krijgt het publiek de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de spelers. Tbs’ers, medewerkers en buurtbewoners hebben in het afgelopen jaar hard gerepeteerd aan een bijzondere voorstelling. De theatervoorstelling maakt de dunne scheidslijn tussen tbs’er, medewerker, buurtbewoner en publiek voelbaar. Welke keuzes houd je voor anderen diep verborgen? En krijgt iedereen wel de kans om te kiezen? In de dialoog worden verhalen verbonden met het publiek omdat elk verhaal, zowel van het publiek als de spelers, het verdient om verteld te worden. Dit unieke project en de ontmoeting roepen op om op een andere nieuwe manier naar de mens en zijn verleden te kijken.


Voorstelling: 24 april om 11:30 uur in Theater de Maaspoort – Boermanszaal
Lengte voorstelling: 120 minuten
Bestel je tickets hier